Bejelentkezés
 
 
2023. március 22. (szerda) 06:27rtl.hu

Ha kórház alá kerül a rendelő, elsorvadhat az ellátás

Ferencváros és Zugló ellenzéki polgármestere arról beszélt, hogy megtartanák a szakrendelőiket.

Hétvégéig kell nyilatkozniuk az önkormányzatoknak arról, hogy átadják-e szakrendelőiket az államnak – derül ki az az Országos Kórházi Főigazgatóság polgármestereknek küldött levélből. Ferencváros és Zugló ellenzéki polgármestere arról beszélt híradónknak, hogy megtartanák a szakrendelőket. A Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke szerint a rendelőintézetek a kórházak irányítása alá kerülhetnek, ami a korábbi tapasztalatok alapján az ellátás színvonalának csökkenésével járhat együtt - derül ki az RTL riportjából.

Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere egy levelet mutatott a Híradónak, amit másfél hete az Országos Kórházi Főigazgatóságtól kapott. Ebben arra kérik a polgármestereket, hogy most hétvégéig nyilatkozzanak: átadják-e az általuk fenntartott szakrendelőket az államnak. Országszerte összesen 136 ilyen járóbeteg-ellátó intézmény van. A politikus szerint a zuglói valószínűleg ilyen is marad. "Mi végeztettünk még tavaly decemberben egy közvélemény-kutatást, amikor hallottunk ezekről a hírekről. A zuglóiak 66 százaléka elutasítja az államosítást, és csak 15 százalékuk támogatja azt".

Hasonló a helyzet Ferencvárosban is, ráadásul ott éppen új épületet építenek a már meglévő szakrendelő mellé. Az egynapos sebészeti ellátást szeretnék fejleszteni a kerületben, mert úgy látják, hogy a kórházi rendszer hiányosságai a szakrendelők felé terelik a betegeket.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület független polgármestere azt mondta, önkormányzati feladatnak tartja, hogy a kerület lakói tisztességes és a lehető legjobb szolgáltatást kapják. Ehhez évi 600 millió forint támogatást nyújtanak saját forrásból a rendelőintézetnek. 

Pásztélyi Zsolt, a Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke szerint a szakrendelők állami kézbe adása nem rossz elképzelés. Mégsem tartja valószínűnek, hogy jól működne. "Mi attól félünk, hogy ha a kórházak alá kerülnek be – mert végül is a kórházak alá kerülnének be – a szakrendelők, akkor a járóbeteg-szakellátás a sürgető kórházi teendők mellett mindig el fog picit sorvadni. 20 éves példáink vannak arra, hogy kórházak alá kerültek rendelőintézetek, és akkor elsorvadt az ellátás, és nem figyeltek oda a betegekre".

További részletek a cikkben.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 6083579 Cikket olvasták: 299 Layout & Coding: Dexef Kft.