Bejelentkezés
 
 
2023. március 21. (kedd) 06:43hvg.hu

Hat állami kórházat is átjátszanának az egyetemi vagyonkezelőknek

A jövőben Pintér Sándor állapítja meg a plasztikai sebészetre és sebészekre vonatkozó szakmai szabályokat.

Fél tucat kórházat és azok 25 ingatlanát bízná a jövőben vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemekre a kormány. Az egészségügyi törvénytervezet szerint Pintér Sándor belügyminiszter az orvosi esztétika irányait is megszabhatná, egy sor egészségügyi tevékenységnél megtiltanák az egyéni vállalkozói formát, a 18 év alattiaknak pedig tilos lesz a vízipipázás - foglalta össze a hvg.hu.

A kormány honlapjára nemrég társadalmi egyeztetésre kitett, 45 oldalas egészségügyi törvényjavaslat  legszembetűnőbb, és az alaptörvény szerint sarkalatosnak számító, vagyis kétharmados többséggel végrehajtható passzusa  – amely a tervezet szerint július elsejével lépne hatályba – az, hogy a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház, a deszki Mellkasi Betegségek Szakkórháza, a Komlói Egészségcentrum, a mohácsi, a szigetvári és a siklósi kórház fenntartói joga három egyetemhez, áttételesen az egyetemeket fenntartó közérdekű vagyonkezelő alapítványokhoz kerül át.

A 45 oldalas javaslatcsomag több más ponton is változásokat hoz – zömében június elsejétől, de lesz olyan intézkedés is, amely csak idén novembertől, jövő januártól, vagy a kihirdetés után egy évvel lép csak hatályba.

Változás, hogy a jövőben mentőtiszt is jogosult halottvizsgálatot végezni, és a halál beálltának megállapítása mellett ezentúl a mentőtiszt arra is jogosult lesz, hogy “valószínűsítse”, hogy a halál természetes vagy nem természetes okból állt-e be. A jövőben az egészségügyért felelős miniszter – vagyis a nyugalmazott tábornok Pintér Sándor – “állapítja meg rendeletben az orvosi esztétikai tevékenységeket, az ezek végzésére jogosult személyek körét, valamint e tevékenységek végzésével, a képesítés megszerzésével összefüggő szakmai szabályokat”;

Változás lesz abban is, hogy a jövőben az egészségbiztosító méltányosságból már nem adhat támogatást úgynevezett allopátiás (hagyományos) gyógyszer árához, ha vény nélkül kapható, nem támogatott gyógyszerről van szó.

Továbbiak a teljes cikkben.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 8906353 Cikket olvasták: 364 Layout & Coding: Dexef Kft.