Bejelentkezés
 
 
2023. március 19. (vasárnap) 08:17mfor.hu

MOK: "Nem hangzik jól", hogy Pintér Sándor felügyeli az orvosi etikai eljárásokat

Nem a kötelező kamarai tagság megszüntetése fáj a legjobban a MOK-nak.

Interjút adott a Szabad Európának Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. Az alelnök nem tudott új adatokat közölni arról, hány tagjuk jelezte mostanáig a maradási szándékát, de azt ígérte, ha a múlt heti 15 ezres számhoz képest jelentős mérföldkövet érnek el a nyilatkozatok feldolgozásában, akkor azt közölni fogják, reményei szerint a hónap végéig a nagyjából 35 ezer aktív tagból 20-22 ezren jelezhetik maradási szándékukat.

"Először volt a megdöbbenés, aztán egy nagy felháborodási hullám, ami elsősorban azért is volt erősebb, mert ez nagyon rapid módon történt. De végiggondolva a folyamatot, van még egy pár ország, ahol nincs kötelező kamarai tagsága az orvosoknak. Én optimistán állok hozzá ehhez, én is azt gondolom, hogy nyerhetünk vele"

- mondta a kormány váratlan döntésével kapcsolatban Lénárd Rita, aki hozzátette, továbbra is politikamentesen akarnak működni, és nagyon sok kormánypárti beállítottságú tagjuk is maradni kíván a kamarában.

Kevésbé optimista viszont az alelnök a kötelező kamarai tagság megszüntetése mellett hozott másik fontos döntés ügyében, azaz hogy a kormány az etikai vizsgálatok lefolytatásának jogát is elvette a szervezettől.

"Az elég egyértelmű, hogy nem helyénvaló, ha ez elkerül a kamarától. Hosszú évtizedek óta fejlesztettük az etikai kódexet, ennek alapján dolgoztak az etikusaink, nagyon sok orvos gyakorlatilag térítésmentesen, munkaidőn túl, szabadidejéből áldozott erre időt, energiát. Az tehát, hogy ezt egy tollvonással áthúzzák, számomra értelmezhetetlen, hiszen ez nem is csak ennek a mostani vezetésű kamarának a kódexe, ezt hosszú évtizedek óta folyamatosan fejlesztették mindig az aktuális vezetőség által. Ezt nem lehet kidobni egy laza mozdulattal. Ez az egyik fele. A másik pedig, hogy maga az Egészségügyi Tudományos Tanács (a törvénymódosítás szerint a továbbiakban az ETT illetékes etikai ügyekben) teljesen más feladatra jött létre, elsősorban a klinikai kísérletek etikai részét vizsgálja. A mindennapi helyzetekkel kapcsolatos orvosi etikát nem annyira ismerik és főképp nem gyakorolták. Végül, de nem utolsósorban a belügyminiszter felügyeli, ez azért nagyon nem hangzik jól"

- fejtette ki Lénárd Rita, aki kijelentette: "Ez [az intézkedés] súlyosabb mert az egyik legfontosabb értékünket, az önrendelkezésünket veszi el."

Az alelnök egyelőre nem tudja, hogyan fog az etikai ügyek vizsgálatával megbízott új szervezet ehhez szükséges kapacitást, tapasztalatot, embert és kódexet szerezni a feladathoz, úgy tudja, az ETT-nél egyelőre szünetelnek az eljárások, és ez azt jelenti, a betegeknek sincs kihez fordulni az őket ért esetleges méltánytalanságok miatt.

A kormány és a kamara közti viszony végleges elmérgesedéséhez vezető ügy, az ügyeleti rendszer folyamatban lévő átalakítása kapcsán Lénárd Rita így nyilatkozott a Szabad Európának:

"A kötelező kamarai tagság eltörlése önmagában jelzi a sikeres nyomásgyakorlást. Egyelőre rezidensekkel oldották meg a helyzetet, akiknek azt ígérték, hogy harminc napig fognak csak részt venni az ügyeletben. Március 15-ig kellett az áprilisi ügyeleti beosztást leadni, tehát ha kiderül, hogy újra beosztották őket, az azt jelenti, hogy nem sikerült a helyükre más orvosokat találni. Olyan eszközt igyekeztünk választani, ami közvetlenül nem zavarja a betegellátást. Nyilván érezhető fennakadás, de kritikus szinten semmiképp sem. Ugyanez igaz az önként vállalt többletmunka felmondására, mert ha azt valaki felmondja, onnantól számítva még két hónapig még el kell látnia, tehát ez alatt van ideje a kormánynak gondolkodni és leülni a tárgyalóasztalhoz."

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 8908157 Cikket olvasták: 370 Layout & Coding: Dexef Kft.