Bejelentkezés
 
 
2022. december 8. (csütörtök) 09:41Weborvos

Rusvai Miklós: Egyszerre két vírus tetőzik Magyarországon

A virológus szerint érdemes beadatnunk mindkét oltást, ám nem egyszerre és nem ugyanabba a karba.

Az elmúlt 4 hétben hetente körülbelül 100 mintát vettek, majd küldtek be vizsgálatra az erre kijelölt orvosok. Ebből az összesen 400 mintából négy esetében mutatták ki az influenza egy-egy vírustörzsét, melyből egy esetben a B-típusú, három esetben az A-típusú fertőzés volt jelen. Koronavírus tekintetében a fent említett összes mintából 52 esetében találtak fertőzést. Ezen kívül a nátha vírusok összes fajtájára 20 pozitív estet találtak – mondta a Borsnak Rusvai Miklós virológus.

A virológus elmondta: az éves statisztikai adatok alapján 2023. elejére, január és április közé tehető az influenzajárvány tetőzése. Egyelőre még emelt esetszámról sem beszélhetünk, influenzajárványról pedig egyáltalán nem – fogalmazott a szakember, aki hozzátette: Az influenza elleni védőoltás felvételét leginkább a kockázati csoportba tartozóknak javasolja. A 70 év feletti idősek, a daganatos vagy krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedők ebbe a kategóriába tartoznak. Rajtuk kívül a gyermekvállalás előtt állóknak és a várandós kismamáknak kifejezetten ajánlja az oltást. Bár a magzat magát a vírust nem kapja el, az anya megbetegedése, belázasodása magzatkárosító hatású lehet.

Kétféle oltást egyszerre?

A koronavírus és az influenza vírus egyidejű fertőzése esetén szimultán fertőzésről beszélhetünk. Ebben az esetben ezek egyszerre gyengítik le a szervezetet, ami azt sokkal jobban megviseli – emelte ki a virológus. Hangsúlyozta: A nyár végi koronavírus hullám miatt az azt követő őszi járványhullám elmaradt, vélhetőleg a jövő év elejére csúszik. Így lehetséges, hogy a koronavírus-járványa az influenzával egyidejűleg fog tetőzni Magyarországon.

Az egyidejű oltakozást – a koronavírus elleni és az influenza elleni védőoltások egyidejű beadatását – ugyan bárki megteheti, én személy szerint nem javaslom. Elviekben hiába nincs akadálya, arra figyelni kell, hogy egyiket az egyik, másikat a másik karunkba kapjuk. Az esetlegesen jelentkező mellékhatásokról ilyen estben nem tudja majd eldönteni sem az oltást megkapó személy, sem az orvosa, hogy melyik oltás mellékhatásai jelentkeztek nála. Az immunrendszer reakciója pedig jobb, ha két hét eltelt a kétféle oltás beadása között – mondta dr. Rusvai Miklós.

További részletek a cikkben.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 4315027 Cikket olvasták: 321 Layout & Coding: Dexef Kft.