Bejelentkezés
 
 
2020. július 5. (vasárnap) 07:25Weborvos

Az ősz különösen veszélyes lehet a járvány szempontjából

A határok megnyitásával fokozottan fennáll a külső behurcolás lehetősége, ezért a fegyelmezettség továbbra is kulcsfontosságú.

Az első országos koronavírus-szűrővizsgálat május 1-16 között zajlott, összesen 10575 (PCR és szerológiai tesztet) végeztek, és 3 aktuális fertőzött személyt találtak – erről beszélt Dr. Vokó Zoltán, egyetemi tanár és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központ igazgatója az ATV Start című műsorában.

Vokó szerint az eredmény valamivel alacsonyabb a várakozásoknál: legalább a háromszorosára, körülbelül 10 pozitív eredményre számítottak. „Ilyen értelemben mondhatjuk, hogy meglepetés az eredmény” – tette hozzá, de mint mondta, egyébként is alacsony fertőzöttségre számítottak, csak nem ennyire alacsonyra.

Az igazgató hangsúlyozta: nem erről a 10 ezer emberről akartak információt gyűjteni, a cél az ezek alapján az adatok alapján felállítható, kiterjedtebb modell megalkotása volt. A tesztelés lényege az volt, hogy a 14 évnél idősebb magánháztartásban élő magyar lakosságról kapjanak egy komplex képet.

Úgy vélekedett, a jelenleg életben lévő óvintézkedések betartásával vélhetően nyáron „meg lehet úszni” egy újabb fellángolást. Azonban figyelmeztet: a határok megnyitásával fokozottan fennáll a külső behurcolás lehetősége, ezért a járványügyi kontroll – a kontaktkutatás, a karanténba helyezés – ugyanolyan intenzitással kell, hogy tovább folyjon, és a fegyelmezettség továbbra is kulcsfontosságú.  

„Nem szabad elfeledkezni róla, hogy bár epidemiológiailag most éppen vége van a járványnak, mert jelenleg nincsenek tömeges megbetegedések, de a járványveszély ugyanúgy fennáll” – fogalmazott. Továbbiak a cikkben

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 4316516 Cikket olvasták: 1704 Layout & Coding: Dexef Kft.