KezdőlapAktualitásokJelentkezés/AdatfrissítésGY.I.K.A szervezetrőlAlapszervezetekDokumentumokLapszemleKapcsolatSzolgáltatásokKeresés
 
 
2021. április 29. (csütörtök) 10:14Weborvos

Az egészségügyiek kérik, szüntessék meg a felmondási tilalmat

A dolgozók tartanak attól, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításával a felmondási tilalom is meghosszabbodik.

Közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levélben kéri a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ), hogy a kormány módosítsa az egészségügyi dolgozók foglalkoztatásának egyes járványügyi szabályait – idézi a szakszervezet honlapját a mérce.hu.

Bár a FESZ a levélben megjegyzi, hogy „a járványügyi veszélyhelyzet egyes intézkedéseire vonatkozó kiterjesztésnek a koronavírus természetének és kiszámíthatatlanságának ismeretében lehetnek indokai”, a miniszterelnöktől mégis az alábbi változtatásokat kérik:

1.      Az egészségügyi dolgozók felmondásának tilalma szűnjön meg.

2.      A munkavállalók kirendelésére (most jóval több mint ezer ember dolgozik az eredeti munkahelyétől távolabb, idegen helyen – a szerk.) az 530/2020.XI.28. számú kormányrendelet kirendelésre vonatkozó szabályainak betartásával kerüljön sor, tehát a munkavállalók rotációjával valósuljon meg.

3.     A járvány szorításának csökkenése lehetővé és szükségessé tenné, hogy a dolgozók egy előre megtervezett szabadságterv alapján kapjanak lehetőséget a pihenésre, mivel annak elmaradása a járvány alatti súlyos lelki terhelések miatt is egészségi károsodáshoz vezethet.

Mint ismert, november óta a veszélyhelyzet fennálltáig jogszabály tiltja az egészségügyi dolgozók felmondását. A múlt héten kiderült, hogy – noha a járványügyi szabályok lazítását megkezdte a kormány -, a veszélyhelyzet szeptemberig tartó meghosszabbítására tesz javaslatot a parlamentnek, amelyet a fideszes kétharmad jó eséllyel meg is szavaz majd. A veszélyhelyzet meghosszabbításával pedig – sok egészségügyi dolgozó legnagyobb keserűségére – a felmondási tilalom is meghosszabbodik.

...

 A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)  a felmondási hullám előtt rögzítette: ez a dolgozókat korlátozó felmondási tilalom egyedülálló jogintézmény, ilyen tilalomra a magyar jogban a rendszerváltás óta nem volt még példa, és külföldi demokráciákból sem ismerünk példát hasonlóra. A TASZ szerint a felmondási tilalommal gyakorlatilag kényszermunkára kötelezte a kormány az egészségügyi dolgozókat, ami a jogvédők álláspontja szerint sérti az egészségügyi dolgozók Alaptörvényben és nemzetközi egyezményekben lefektetett alapvető jogait.

További részletek a cikkben.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 1769619 Cikket olvasták: 63 Layout & Coding: Dexef Kft.