KezdőlapAktualitásokJelentkezés/AdatfrissítésGY.I.K.A szervezetrőlAlapszervezetekDokumentumokLapszemleKapcsolatSzolgáltatásokKeresés
 
 
2021. április 12. (hétfő) 11:52Weborvos

Iskolanyitás - Ezt mutatja a járványmatematikai modell

Még hetekig nem lesz kisebb a kórházakra nehezedő nyomás, ezen a nagyon magas szinten marad.

Orbán Viktor pénteken bejelentette, hogy a középiskolák csak május tizedikén nyitnak, péntek hajnali nyilatkozatából azonban úgy tűnik, az általános iskolákba április 19-én vissza kell térniük a tanulóknak, ezt nem halasztják el. Iván Kristóffal, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának dékánjával ezúttal nem emberi sorsokon keresztül mutatja meg a válaszonline.hu a fertőzés következményeit, hanem a vírus természete alapján: a járványmatematika eszköztárán keresztül.

A bonyolult képletekben mindannyian rideg adatok vagyunk: az oltások és találkozások száma valamint a vírus tulajdonságai alapján jön ki a járványmatek. Három fontos állítás: 1. A szabályok lazításának következtében nő a találkozások és a fertőzések száma. 2. Amíg az elmúlt hetekben a munkahelyeken és a boltokban fertőződtek meg az emberek, most az általános iskolákban is terjed majd a vírus. 3. A nyitás kis lépéseit azért igazítják a beadott vakcinák számához, hogy egyensúlyi állapot alakuljon ki. Magyarán: nem esik majd vissza a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen levők száma. Mindig annyival nyitnak, hogy az oltások adta növekvő védelem ellensúlyozza a hatást, és ne legyen nagyobb a kórházakra nehezedő nyomás. Viszont még hetekig nem lesz kisebb sem. Ezen a nagyon magas szinten marad.

 Biztosra veszem, hogy másfél évvel ezelőtt még fogalma sem volt róla, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel közösen publikálnak majd járványmatematikai modellszámításokat, és a szavaikat lessük, mit mondanak, mikor tetőzik a járvány. 

– Valóban, mint ahogyan arra se gondoltak az emberek, hogy hamarosan egy világjárvány közepén találjuk magunkat. A karunkon több szakterület professzorainak aktív együttműködésével folynak a közös projektek, amihez jó alapot ad a biotechnológia és informatika határán lévő bionikai képzési programunk. A bioinformatikai és rendszerbiológiai területeken több összetett biológiai rendszer kísérleti vizsgálatával és modellezésével is foglalkozunk. Az idegsejtek kapcsolatának vizsgálata, az egysejtűek „beszélgetése” és az élesztősejtek közötti munkamegosztás mellett ide tartozik a járványmodellezés is, melynek lényege, hogy mérnöki, matematikai szemlélettel figyeljük a vírusfertőzés alakulását. Ha sikerül az adatok alapján egy jó matematikai modellt alkotni, akkor – bizonyos keretek között – meg lehet érteni a vírusok terjedésének és lassításának alapelveit.

...

- Egy-két hétre látnak előre, de lényegében a nyitási modell is ilyen, kis lépésekre épül. 

– Kis lépésekben kell nyitni, mert hosszú távra nem tudunk előre jelezni. Biztonsággal annyi állítható: ha nem terjed el egy újabb mutáns, és fegyelmezetten tartani tudjuk magunkat a szabályokhoz, akkor óvatos nyitással ennek a hullámnak túl vagyunk a csúcsán.

További részletek a cikkben.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 1769587 Cikket olvasták: 131 Layout & Coding: Dexef Kft.