Bejelentkezés
 
 
2020. április 4. (szombat) 21:00

Az egészségügyi és a szociális vállalkozók is kérik a közterhek megfizetése alóli mentességet a koronavírus járvány miatt

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedések kiterjesztését kéri a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) a nem kisadózó vállalkozásként működő egészségügyi vállalkozásokra.

A 2020. március 18-án és 23-án bejelentett rendeletekkel csupán a KATA szerint adózó egészségügyi és szociális kisvállalkozók mentesültek a közterhek megfizetése alól 2020. márciustól júniusig.

A koronavírus-járvány lassítása érdekében meghozott kormányzati intézkedések között fontos és indokolt volt a beteg-beteg, és az orvos-beteg találkozások számának radikális csökkentése érdekében az egészségügyi szolgáltatásokat eddig sohasem látott módon visszafogni, és a betegellátást csak a halaszthatatlan ellátásokra korlátozni. Ez az indokolt intézkedés azonban azzal járt, hogy a rendeleteket betartó, teljesítmény alapon finanszírozott, közreműködőként az állami ellátásban vagy a magánellátásban szolgáltató valamennyi – nem kizárólagosan csak a kisadózóként működő – egészségügyi vállalkozás bevétele drasztikusan lecsökkent, illetve egyes vállalkozások kiadásai jelentősen nőttek. Sok vállalkozás ilyen körülmények között nem tudja fizetni a szokásos költségeit: a munkabérekkel járó terheket, az alvállalkozók számláit, a bérleti díjakat, a hitel és lízing díjakat, valamint a különféle adóterheket.

Mindezekre tekintettel javasoljuk a szociális partnerek, a MOK és KIK érdemi bevonásával a 47/2020. (III.18.) Korm. Rendelet, valamint a 61/2020. (III.23.) Korm. Rendelet módosítását, annak érdekében, hogy a megfogalmazott veszélyeztetett ágazatok körébe

• az egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR és TESZOR 8690)

• a szakorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8622)

• az általános járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8621)

• a fogorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8623)

• a fekvőbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8610)

• az idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül (TEÁOR és TESZOR 8810)

tevékenységet folytató, nem kisadózó vállalkozások is bekerüljenek, így a járvány okozta nehéz helyzetükben az adózási könnyítés segítségével megtarthassák a munkahelyeiket, fenntarthassák bérleti szerződéseiket, és vállalkozásaik a járvány lecsengésével ismét szolgáltathassanak.

Az adófizetési, és bérleti díjfizetési határidőkre tekintettel a Kormányrendeletek módosítása halaszthatatlan.

A fentiekre való tekinttel a mellékelt levélben fordultunk Prof. Dr. Kásler Miklós egészségügyi miniszterhez és Bártfai-Máger Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez, és kértük, hogy az egészségügyi vállakozások is megkapják a megfelelő támogatást a gazdasági intézkedések között.

Budapest, 2020. április 04.

dr. Elek Norbert s.k.

elnök

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 8907865 Cikket olvasták: 4281 Layout & Coding: Dexef Kft.