KezdőlapAktualitásokBelépés a MOSZ-baGY.I.K.BemutatkozásLetöltésekLapszemleKapcsolatSzolgáltatások
 
 
2020. május 17. (vasárnap) 07:41Weborvos

11 új szakember foglalkoztatásához kaptak bértámogatást

Elsősorban a hiányszakmák vonatkozásában pályázott a klinikai központ támogatott szakorvosi álláshelyek betöltésére.

Az „Egészségügyi humánerőforrás fejlesztés a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában” című projekt célja az érintett területeken a betegellátás folyamatosságának, biztonságának és minőségének fokozása, a dolgozói leterheltség csökkentése és ezzel a betegre fordítható egységidő növelése, valamint az egészségügyi ellátás hozzáférhetőségének javítása. A humánerőforrás fejlesztéseken keresztül valós szükségleteken alapuló, fenntartható betegellátás valósulhat meg a régióban, távlatilag pedig mindezek révén növelhető a lakosság egészsége, életminősége. A projekt megvalósításának ideje 2018. január 1. és 2020. április 30. közötti időszak volt. Az EFOP-1.10.2-17-2017-00021 azonosítószámú projekt az EFOP-1.10.2-17 kódszámú felhívás keretében 149 999 999 Ft-os támogatásban részesült, amely révén 85%-ban uniós, 15%-ban hazai központi költségvetési forrásból kerül finanszírozásra.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ az érvényes szakmai struktúra legtöbb egészségügyi szolgáltatásához rendelkezik a minimálkövetelmények teljesítéséhez szükséges személyi feltételekkel, ám az országos szakorvosi hiányszakmák körébe tartozó ellátások jelentős humánerőforrás hiánnyal működnek. Az ott végzett munka így óriási leterheltséget jelent, amelyet az újonnan jelentkező feladatok ellátása és a távozó kollégák együttes hatása nehezít, így elsősorban ezen szakmák vonatkozásában pályázott az Intézmény támogatott szakorvosi álláshelyek betöltésére.

A betervezett munkaerő fejlesztéseken keresztül - a fentieken felül - két, a betegellátást közvetlenül érintő szervezeti változás humánerőforrás vonatkozásait is szükséges kezelni. Ugyanakkor nem csak az új kollégák felvétele jelent kihívást, a meglévő munkatársak megtartása még nehezebb feladat, ezért olyan munkakörökben dolgozók számának növelése is megvalósult a pályázat keretében, akik az orvosok, nővérek tevékenységét támogatják, kiegészítik.

A hiányzó és a megerősödő funkciókhoz illeszkedő orvosi, szakdolgozói kapacitások biztosítása érdekében a 11 új szakember foglalkoztatásához nyújtott átmeneti bértámogatás révén az egészségügyi humánerőforrás mennyiségi fejlesztését célzó beavatkozások valósultak meg. Mindennek eredményeként csökkent a Klinikai Központ keretében a betöltetlen álláshelyek száma, javultak a munkaerő megtartását szolgáló feltételek, illetve erősödött a lakosság számára nyújtott ellátások minősége és hatékonysága. A pályázati támogatás így közvetetten hozzájárult az életesélyek és az egészségben eltöltött életévek számának növekedéséhez.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 226843 Cikket olvasták: 41 Layout & Coding: Dexef Kft.