KezdőlapAktualitásokJelentkezés/AdatfrissítésGY.I.K.BemutatkozásAlapszervezetekLetöltésekLapszemleKapcsolatSzolgáltatásokKeresés
 
 
2020. november 9. (hétfő) 04:47Weborvos

Kártyavárként omolhat össze az egészségügy

Hiába neveznek ki újabb ágyakat intenzívnek, mert nincs melléjük megfelelő képzettségű szakember.

Legutóbb akkor irányulhatott közfigyelem a Magyar Orvosok Szakszervezetére, amikor a kamara új vezetése belépésre biztatta a kollégákat. Nem titkolt céljuk volt, hogy a kormányzattal szíves viszonyt ápoló, Cser Ágnes szakszervezetétől független, erős lábat adjanak az érdekvédelemnek. A tagtoborzásokat legutóbb az országgyűlés segítette a szolgálati jogviszonyról szóló törvény elfogadásával. Szabad Zoltánnal, a Magyar Orvosok Szakszervezetének új elnökével a Népszava készített interjút.

Találkozott már Cser Ágnessel, a kormány által reprezentatívnak elismert MSZ-EDDSZ elnökével?

Szakszervezeti partnerként még nem.

Ő nem kereste önöket?

Ő sem. Latorcai Csaba, a humán tárca közigazgatási államtitkára néhány nap különbséggel mindkettőnkkel találkozott, gondolom azért, mert valamennyi érdekképviselővel egyeztet a kormányzat. Éppen most jövök erről a találkozóról.

Jutottak egymással valamire az államtitkári viziten?

Megismerkedtem Latorcai Csabával. Karakán, és tisztességes ember benyomását keltette. Megmondta a kellemetlent is, hogy bizonyos kérdések megoldására nincs politikai akarat.

Például?

Az új jogállási törvény módosítására. Azt mondta: meg kell elégedni azzal, hogy a végrehajtási rendeletekkel oldják majd a törvény „kemény” passzusait. Nem tudom mi lesz a megoldás, mert azt még friss szakszervezeti vezetőként is tudom, hogy alacsonyabb szintű jogszabállyal nem lehet az „erősebbet” felülírni. Márpedig a kivezényléssel, a másodállással kapcsolatos szabályok továbbra is elfogadhatatlanok az orvosok számára. Az új törvénnyel sikerült kimozdítani a csöndes apátiájából az orvostársadalmat, a szakszervezetünk taglétszáma az elmúlt két hétben ötven százalékkal nőtt. A hatékonyabb érdekérvényesítés érdekében öt szakmai szakszervezettel létrehoztunk egy akciószövetséget azért, hogy egységesen tudjunk fellépni az egészségügyben dolgozók érdekében. Együtt 12,5 ezer embert képviselünk. Jeleztük a kormányzatnak, ha nem úgy alakul ez a jogszabály, hogy az elfogadható legyen azoknak, akiket mi képviselünk, akkor bizony előfordulhat, hogy január elsején, mint a kártyavár, dől össze az egészségügy. Azon egyszerű ok miatt, hogy olyan sokan nem lépnek át az új jogviszonyba.

Látta a rémületet az arcukon, amikor ez kimondta?

Nem. De az látszott, hogy tisztában vannak vele, ez nagyon könnyen bekövetkezhet.

A minap kihirdetett rendkívüli jogrend mellett milyen eszközeik maradtak az érdekérvényesítésre?

Közösségi, szervezett akciókra, mint például egy utcai demonstráció, nincs esélyünk. Most egyetlen dolog működhet, ha mindenki egyénileg fejt ki ellenállást, és nem írja alá az új munkaszerződést. Két hét múlva brutális helyzetet teremt a járvány. Már csak ezért sem gondolom, hogy egészségügyi dolgozókat sztrájkba kellene vinni. De ebben a szektorban amúgy sincs olyan erős sztrájkjogunk. Bár lassan ott fog tartani a rendszer, mintha sztrájkolnánk, mert a rendszer csak az alapszolgáltatást tudja majd nyújtani. Az azonnali életmentésre nem szorulók a covid miatt már most is folyamatosan szorulnak ki az ellátásból.

Lehet bergamói helyzet maga szerint a kórházakban?

Már van. Nagyon sok kórházban megteltek az intenzív kapacitások. Hiába neveznek ki újabb ágyakat intenzívnek, mert nincs melléjük megfelelő képzettségű szakember. Olyanokat nem lehet csak úgy leakasztani valahonnan.

Miért nem állnak ki az orvosok, akik belülről látják a helyzetet, és mondják el az embereknek, hogy hova fogunk jutni?

Nincs joguk hozzá. A kórházi munkaszerződéseknek része egy titoktartási nyilatkozat is.

Szakszervezetként miért nem szólalnak meg helyettük?

Az orvosi kamara és mi is nekiláttunk ennek a munkának, noha sokkal szerencsésebb lenne, ha a médiának lenne lehetősége erről hírt adni. A bergamói kórházban is a Sky News forgatott, azt gondolom ez közügy és ráadásul fontos célokat szolgálna – növelhetné a védekezés hatékonyságát is.

Szóba került az államtitkárnál, hogy esetleg reprezentatív szakszervezetként önök is beülhetnek a kormányzati tárgyalásokra?

Igen. Szóba került.

Mikortól?

Amint megint mérik a reprezentativitást, de hogy az mikor lesz, azt az államtitkár úr sem tudta. Csak azt, hogy utoljára talán 2014-ben mérték, és most 2020-ban kellett volna újra. Ezt a járvány miatt egy évvel kitolták. Latorcai Csaba államtitkár úr ugyanakkor azt sugallta, hogy nem kell feltétlenül reprezentatívnak lenni ahhoz, hogy egy szervezettel leüljenek tárgyalni. Mi egyébként azzal, hogy most van körülbelül 3500 tagunk, az orvosok között reprezentatívak vagyunk. Ha azt vesszük, hogy az öt szakszervezetből álló Összefogás az egészségügyiért akciócsoportban is ott van 12-13 ezer ember, akit képviselnek, az is reprezentatív. Továbbiak a cikkben

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 1053556 Cikket olvasták: 187 Layout & Coding: Dexef Kft.