Bejelentkezés
 
 
2020. április 27. (hétfő) 17:04Weborvos

Hétfőtől kötelező a maszk, kendő vagy sál a BKV-járatokon

Továbbra is érvényes a szigorú takarítási normák betartása: naponta fertőtlenítik az utasokkal érintkező felületeket és a vezetőfülkét.

Hétfőtől kötelező a maszk, illetve az arcot eltakaró kendő vagy sál viselése a BKV járatain, a fővárosi boltokban és bevásárlóközpontokban, valamint csak így lehet igénybe venni a taxiszolgáltatásokat is 6 éves kor felett - közölte a BKV Zrt. pénteken az MTI-vel. A közlekedési társaság közleményében azt írta: a járványügyi veszélyhelyzet kihirdetése óta a fenntartó Fővárosi Önkormányzat és a BKV is mindent megtesz annak érdekében, hogy a közösségi közlekedésben résztvevőket, az utasokat és a közlekedési társaság munkatársait megvédje az esetleges fertőzéstől, fertőződéstől.

A csütörtöki fővárosi rendelet alapján április 27-étől, hétfőtől kötelező lesz maszkot, illetve arcot eltakaró kendőt vagy sálat viselni a közösségi közlekedés járművein, azaz a BKV járatain is. Ez azonban nem vonatkozik a 6 éven aluli utasokra.

A BKV közölte, a kötelezettség azokra sem vonatkozik, akik olyan betegségben szenvednek, amely fizikailag megakadályozza a maszkviselést, vagy - az asztmájuk, illetve egyéb betegségük miatt - attól nehezebben lélegeznének, azaz romlana az állapotuk.

Az MTI kérdésére hozzátették: bár a rendelet szerint kifejezetten csak a hat év fölöttiekre vonatkozik a kötelezettség, "a jogszabály értelmezése során irányadó, hivatalos indokolás külön is kitér arra", hogy "külön rendelkezés hiányában, objektív körülmények alapján értelemszerűen azoknak sem kell eltakarniuk száj- és orrnyílásukat, akik olyan testi fogyatékossággal élnek, illetve olyan betegségben szenvednek, hogy arra fizikailag nem képesek".

A járművezetők számára sem kötelező a maszk viselése addig, ameddig biztosított, hogy másoktól kétméteres távolságban legyenek, tehát az "elsőajtós" kordonnal elzárt, zárt területen, illetve akkor, ha a vezetőfülkében tartózkodnak. Akkor azonban, ha a járművezető bármilyen okból az utasok közé megy, vagy a megállóban kilép a zárt vezetőfülkéből, már neki is kötelezően maszkot kell viselnie.

A BKV minden ágazatára továbbra is érvényes a szigorú takarítási normák betartása: naponta fertőtlenítik az utasokkal érintkező felületeket és a vezetőfülkét.

Kitértek arra, hogy korábban is tettek lépéseket az utasok és dolgozóik védelmében, így szünetel az elsőajtós felszállás, kordonnal választották el a járművezetőket, folyamatosan védőfelszerelést biztosítanak a dolgozóiknak, és távmunkában dolgoznak azok a munkatársaik, akik számára ez megoldható. Az intézkedésekről a https://www.bkv.hu/hu/koronavirus portálon lehet tájékozódni.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 7885483 Cikket olvasták: 2057 Layout & Coding: Dexef Kft.