Bejelentkezés
 
 
2023. november 18. (szombat) 09:34forbes.hu

Húsz éve az immunterápia is scifinek tűnt

A magyar Turbine a rák biológiáját akarja megérteni, nemrég bekerült a világ 100 legígéretesebb AI-technológiát alkalmazó magáncége közé.

Az egészség szinte mindenki számára az egyik legfontosabb tényező a boldogság szempontjából, és erre rengeteg techcég is épít: évtizedekkel korábban elképzelhetetlennek tűnő megoldásokkal rukkolnak elő, hogy egészségesebben és tovább élhessünk. Az idei Forbes Tech Summiton a biotechnológia területén dolgozó techguruk meséltek a munkájukról, és arról, hogyan látják az egészségünkkel kapcsolatos technológiák jövőjét, írja a Forbes

„A biotechnológia valahol ott tarthat most, ahol a számítógépek tartottak a nyolcvanas években. Tudjuk, hogy ez egy nagyon nagy dolog, és tudjuk, hogy meg fogja változtatni azt, ahogyan élünk és gondolkozunk – de azt még nem tudjuk, hogy hova fog kifutni.” 

A magyar Turbine a rák biológiáját akarja megérteni, nemrég bekerült a világ 100 legígéretesebb AI-technológiát alkalmazó magáncége közé. A 2016-ban alapított cég tavaly 20 millió eurós, azaz több mint 8 milliárd forintos befektetési kört húzott be. A Tech Summit színpadán Szalay így foglalta össze, mivel foglalkozik a cég: „Azt szoktuk mondani, hogy szimulált sejteket csinálunk. Az emberi működését élettani szinten elég jól értjük, a szív vért pumpál satöbbi. Ezeket mind le tudjuk modellezni, le tudjuk írni számokkal. De ugyanezt a sejten belüli dolgokkal már nem nagyon tudjuk megcsinálni, mert annyira bonyolult, hogy az emberi sejten belül mi van. Nehéz kitalálni, hogy ha valahol belenyúlunk, annak milyen következményei lesznek.” A Turbine AI-alapú megoldása abban segíti a gyógyszerfejlesztő cégeket, hogy lemodellezzék, hogyan fog hatni egy-egy szer a sejtekre.

További részletek a forbes.hu-n.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 4316893 Cikket olvasták: 57 Layout & Coding: Dexef Kft.