Bejelentkezés
 
 
2023. június 19. (hétfő) 12:43index.hu

Aki nem vigyáz, idén is Zacher Gáborra ébredhet a Soundon

A Safety First 2018-as startja óta rengeteget fejlődött, így idén még több emberen tudnak majd segíteni.

A 2018-ban indított Safety First nevű kezdeményezésnek köszönhetően önkétesek tucatjai, és egy mobilapplikáció is elősegíti az idei Balaton Soundon a fesztiválozók biztonságos szórakozásat. Az Indexnek a kezdeményezés egyik nagykövete, Zacher Gábor mesélt a program előnyeiről, az évente visszatérő problémákról és a felmerülő előítéletekről.

A Safety First 2018-as startja óta rengeteget fejlődött, így idén még több emberen tudnak majd segíteni. 

Hiába a koronavírus miatt kimaradó évek, rengeteg új dolog történt azóta a Safety First programmal, amióta elstartolt. Lett chatbotunk és egy pánikgomb is, emellett pedig temérdek önkéntes dolgozik a fesztiválon. Egy jó dolgot sikerült létrehozni – emelte ki az ország legismertebb toxikológusa.

Az egyre biztonságosabbá váló fesztivál kapcsán azonban továbbra is rengeteg az előítélet, vannak, akik azt gondolják, hogy a Balaton Sound a kábítószerfogyasztás, és a szexuális együttlétek mekkája – ennél nagyobbat azonban Zacher Gábor szerint nem is tévedhetnének. 

A kezdeményezés nemcsak a fesztiválozóknak, de az aggódó szülőknek is egyfajta biztonságot nyújthat, hiszen a legtöbben közülük azt gondolják, hogy egy ilyen fesztivál csak a szexről és a drogozásról szól. Tagadhatatlan, hogy előfordul, de fontos kiemelni, hogy egy fesztivál sokkal biztonságosabb közeg, mint egy sima szórakozóhelyen eltöltött este – mivel itt nagy számú biztonsági és egészségügyi személyzet van jelen.

Az eddigi évek tapasztalatai alapján a legtöbb alkalommal akkor volt szüksége segítségre a fesztiválozóknak, amikor elvesztettek valamit vagy valakit, és egészségügyi problémáik akadtak – főként napszúrás miatt –, de volt, hogy valakinek szerelmi bánat miatt kellett a segítség – magyarázta Zacher Gábor, aki hozzátette, a legtöbben már tudnak a pánikgomb adta lehetőségekről, akik pedig ezen tudás hiányában érkeznek a fesztiválra, az ott kihelyezett plakátoknak köszönhetően ők is értesülnek róla.

És hogy ennek ellenére idén is lesz-e olyan, aki Zacher Gáborra ébred? Ennek lehetőségét az előzetes edukáció és figyelmeztetések ellenére sem lehet kizárni, pláne úgy, hogy az orvos maga is munkába áll a fesztivál egyik napján. Továbbiak a teljes cikkben.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 6086931 Cikket olvasták: 233 Layout & Coding: Dexef Kft.