Bejelentkezés
 
 
2023. május 26. (péntek) 07:21nepszava.hu

Új intézkedésekkel készül a NNK elfojtani a méhnyakrák-járványt

Jövőre a fiúk HPV-vírus elleni oltása is bekerül a hazai immunizációs rendbe, annak költségeit ugyanis az elmúlt 3 évben az Európai Unió állta.

Új intézkedésekkel készül a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) elfojtani a méhnyak-rák járványt. Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos a témában tartott szakmai konferencia után szűk körű sajtóbeszélgetésen közölte: jövőre a fiúk HPV-vírus elleni oltása is bekerül a hazai immunizációs rendbe, annak költségeit ugyanis az elmúlt 3 évben az Európai Unió állta. Jövőre viszont a hazai költségvetés vállalja magára a lányoké mellett a fiúk oltásának költségeit is - írta a népszava.hu.

Az NNK arra is készül, hogy valamilyen módon azoknak is teremtsen oltás-pótlási lehetőséget, akik a szüleik mulasztása miatt maradtak ki az iskolai oltási programból.

A méhnyakrák Magyarországon évente közel 1400 nőt betegít meg és az Európai átlaghoz képest sokan halnak bele ebbe a betegségbe. Surján Orsolya hangsúlyozta: a szűrés mellett a méhnyakrák teljes „eltűnésének” lehetőségét a HPV elleni védőoltás jelentheti.

Surján Orsolya beszélt arról is, hogy az NNK arra készül, hogy átalakítsa a méhnyakszűrés rendszerét. 

Hozzátette: a méhnyakrákszűrés megújítása szakmailag is indokolt, hiszen a legtöbb ilyen daganatot a HPV okozza. Most a méhnyakrák szűrés egy citológiai (szövettani) vizsgálat. A tervezett HPV szűrés bevezetése azt jelentené, hogy a meglévő citológia mellett azokban a korosztályokban, amelyekben a HPV fertőzés már nem olyan nagy gyakorisággal fordul elő, elvégzik a vírus szűrést is.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 7884466 Cikket olvasták: 277 Layout & Coding: Dexef Kft.