Bejelentkezés
 
 
2023. április 30. (vasárnap) 07:35ATV híradó

Nagy a probléma a Honvédkórházban, hónapok óta nem kapnak teljes fizetést az intézmény dolgozói

Továbbra is csúszik a pótlékok kifizetése az orvosok és szakdolgozók részére a Honvédkórházban. Olyannyira, hogy az idén az intézmény dolgozói még nem kaptak teljes fizetést - értesült az ATV Híradója. Ezt a Magyar Orvosok Szakszervezete is megerősítette, amely közölte, "a bérszámfejtés sem átlátható". A Honvédkórház Híradónknak küldött levelében azt ígérte, hogy a következő kifizetések már egy összegben fognak történni.

Márciusban jelent meg először a hír, hogy a Honvédkórház néhány munkatársai nem kapott még fizetést ebben az évben. Sok orvos és ápoló pedig csak a bérének egy részét kapta meg. Az ATV Híradója most úgy értesült, hogy a helyzet azóta sem oldódott meg, sok orvos és szakdolgozó még mindig kevesebb bért kap, mint amennyi szerintük a havi fizetésük lenne. Ám más probléma is van a pénzekkel.

"Én például kirívóan magas, több mint 100 bérszámfejtési papírt kaptam erről a három hónapról, amit eddig kifizettek" - mondta Elek Norbert. Ezzel pedig gyakorlatilag követhetetlenné vált a bérszámfejtés. A Magyar Orvosok Szakszervezetének helyi csoportvezetője az ATV Híradó stábkának úgy fogalmazott, hogy az intézményben háromezren dolgoznak és csaknem mindenki érintett. Hozzátette, a januári átszervezés nagyjából 40 ezer forintot vett ki a dolgozók zsebéből, most viszont egyéb juttatások késnek.
"A műszakpótlékok, ügyeleti díjaknak a kifizetése sem történik még meg rendesen, tehát ez nem azt jelenti, hogy nem kapjuk a pénzeket, hanem azt, hogy nem tudjuk leellenőrizni pontosan, jól kaptuk-e" - tette hozzá Elek Norbert. Eközben a Független Egészségügyi Szakszervezet úgy véli, hogy az egyes illetmények szerepe is rendkívül fontos, de ezekkel szemben az alapbér-emelés lenne a legjobb megoldás.

Ezzel kapcsolatban Soós Adrianna kiemelte, az alapbért kellene rendesen kifizetni, ráadásul arra kötelező szabályok is vannak. Sőt, mivel az alapbérre járó pótlékok százalékosan vannak megállapítva, így azok ugyanúgy nőnek, mint ahogy az alapbér nő.

A beszámolók szerint a jelenség nem egyedi. A megkérdezett egészségügyi szakértő szerint számos hasonló eset történt már korábban is, aminek szerinte többféle oka lehet, mint például a kórházak eladósodottsága.

"A Honvédkórház februárról márciusra 82 millióról 685 millióra növelte az adósságát. Tehát 600 milliós adósság realizálódik egy hónapon belül. Ennek azért lehet olyan oka is, ami magyarázza ezt, tehát nagy összegű eszközbeszerzés vagy elújítási számlák kifizetetlensége, amely abban a hónapban járt volna le" - hangsúlyozta.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság még márciusban azt közölte, hogy kezelték a problémát, és senkit sem érhet hátrány. Most viszont úgy tűnik, hogy ez nem valósult meg. Híradónknak a Honvédkórház levélben azt válaszolta, hogy "az észlelt számfejtési eltérések okát megvizsgálták és kijavították", majd hozzátették azt is, hogy a a következő számfejtési periódusban az alapilletményeket, és a változó béreket is egy összegben fizetik ki.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 8906822 Cikket olvasták: 705 Layout & Coding: Dexef Kft.