Bejelentkezés
 
 
2024. április 3. (szerda) 07:40InfoStart

Velkey György a kórházi adósságról

"Kiszolgáltatottak vagyunk mi is a beszállítóknak, a jelentős fizetési hátralékok miatt a tárgyalási pozícióink nehéz".

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint 110 milliárd forint a kórházak adósságállománya – erősítette meg az InfoRádióban a Magyar Kórházszövetség elnöke. Tavaly egész évben 200 milliárdos volt az adósságállomány, az év végére ennek a részleges konszolidációja történt meg, erre jött rá az elmúlt tél aktív időszaka – tette hozzá Velkey György.

A tavaly megmaradt kórházi adóssághoz adódott az idei hiány, amit emelt a téli hónapoknak a fokozott betegellátása, a járványok, Velkey György kórházszövetségi elnök szerint a tartozás ezért nőtt "a vártnak és előre jelezhetőnek megfelelő ütemben".

A napokban az Orvostechnikai Szövetség elnöke azt mondta, attól tart, hogy egyrészt már a beszállítók sem fogják megkapni külföldről a szükséges eszközöket, másrészt pedig előfordulhat olyan, hogy ők sem tudnak majd a kórházaknak szállítani olyan eszközöket, amelyek a napi betegellátáshoz szükségesek.

Az ezzel kapcsolatos félelmekről Velkey György azt mondta, ilyen adósságállomány mellett dolgozni minden egyes kórháznak külön kihívás, és gazdaságilag is nehéz a helyzet.

"Kiszolgáltatottak vagyunk mi is a beszállítóknak. A jelentős fizetési hátralékok miatt valójában a tárgyalási pozícióink nehezek, nem egyszerű ilyenkor szabadabban, innovatívabban megtalálni azokat az eszközöket, módszereket, amelyek a gazdálkodást javíthatnák" – mondta Velkey György, és arról beszélt, hogy szeretnének konszolidált gazdálkodás mellett dolgozni, ehhez azt remélik, hogy a következő hónapokban legalább részleges konszolidáció lesz, és a terhek egy részétől a kórházak meg tudnak szabadulni.

Ugyanakkor kiemelte, hogy értékén kellene finanszírozni a beavatkozásokat, a gyógyító tevékenységeket. "Nagyon világosan kimutatják a kontrollingszámítások, hogy alig-alig van olyan orvosi, egészségügyi beavatkozás, amire a finanszírozás megadja a kellő pénzügyi fedezetet, tehát a kórházakban zajló munka veszteséget termel, és ebben sajnos a menedzsmenteknek, az igazgatóknak, a kórházvezetéseknek nagyon kevés játékterük van"

További részletek a cikkben.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 6085445 Cikket olvasták: 21 Layout & Coding: Dexef Kft.