KezdőlapAktualitásokJelentkezés/AdatfrissítésGY.I.K.A szervezetrőlAlapszervezetekDokumentumokLapszemleKapcsolatSzolgáltatásokKeresés
 
 
2022. szeptember 12. (hétfő) 04:06Weborvos

Várólistára tették a nővérek béremelését

Csökkentené az orvosok és a szakdolgozók jövedelme közötti különbséget a kabinet – de azt az államtitkár nem tudja, hogy mikor és miként.

Az eredetileg nyár végére ígért új egészségügyi stratégia legkorábban október közepén kerülhet a kormány elé – mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Siófokon rendezett kongresszusán pénteken. A politikus beszélt bérkérdésekről is, igaz, semmi konkrétumot nem tudott mondani - tudósított a népszava.hu.

„Most azt tudom mondani, hogy a kormányzati szándék adott ahhoz, hogy az orvosi béremelést kövesse a szakdolgozói béremelés is.” Később, az államtitkár előadása után, amikor a hallgatóságból Szánti Istvánné, a köztestület egyik alelnöke azt firtatta, miért az európai uniós pénzhez van kötve az ágazat bérfejlesztése, ha az egészségügy működtetése állami feladat, Takács Péter azt válaszolta, az Európai Unió nem az egészségügyi bérekre adja a pénzt, de ha az onnan várt összeg megérkezik, az növeli a kormány mozgásterét.

A kórházak közötti bérversenyt is megfékezné az egészségügyért felelős államtitkár azzal, hogy radikálisan szűkítenék a helyi kórházi vezetők által megítélhető pótlékok körét is. A Magyar Államkincstár adatai szerint jelenleg a szakdolgozóknak 75 jogcímen utalnak ki különféle bérkiegészítéseket. Ezek egy részével a munkáltatók ráígérhettek a többi intézmény ajánlatára a szakemberekért folyó versenyben. Ezt az átláthatatlan rendszert – mint azt Takács Péter jelezte – három eleműre egyszerűsítené: az elvégzett munka mennyiségére, a dolgozók egyéni kvalitásaira, és a munkaadók által meghatározott követelményekre. E pótlékok kifizetéséhez szükséges forrást pedig átlátható módon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) juttatná el az intézményekhez.

Egy másik előterjesztést még a héten a kormány elé vinne - jelezte. Ebben azt indítványozza, hogy az új ágazati finanszírozási rendszer tervezett januári bevezetése előtt három területet vegyenek ki az év végig hatályos átlagfinanszírozásból: a betegszállítást, ahol jellemzően magántulajdonú cégek végzik a szolgáltatást változatlan áron már 5-8 éve, a hasonló helyzetű otthoni szakápolást és a mesterséges megtermékenyítést. Az utóbbi terület ráadásul most már állami monopólium, és az átlagfinanszírozás fogja vissza a kezeléseket. Mint mondta, szerinte ez a javaslat, ha a kormány jóváhagyja, tökéletesen alkalmas lesz a tűzoltásra. Továbbiak a teljes cikkben

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 5055349 Cikket olvasták: 26 Layout & Coding: Dexef Kft.