KezdőlapAktualitásokJelentkezés/AdatfrissítésGY.I.K.A szervezetrőlAlapszervezetekDokumentumokLapszemleKapcsolatSzolgáltatásokKeresés
 
 
2022. június 20. (hétfő) 03:16Weborvos

Változhat a nyugdíjemelés számításának menete Magyarországon?

A szegénységben élő nyugdíjasok egyre szegényebbek, a magas nyugdíjjal rendelkezők relatíve egyre módosabbak lesznek.

Változtatna a nyugdíjemelés kiszámításának módszerén a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. Mint írták, a mostani elv nem igazságos, a legkisebb nyugdíjakat nagyobb mértékben kellene megemelni. Szerintük a mai módszer alkalmazása konzerválja azt a gyakorlatot, amikor a nyugdíjasok finanszírozzák az állami költségvetés egy részét, írja a Pénzcentrum. 

A legsürgetőbb problémára a következő megoldást javasolják: a megelőző évi átlagnyugdíj alatti nyugdíjban részesülők a várható inflációs index felett, további havi 3000 forint emelést kapjanak. Ez azt jelenti, hogy például a 60 ezer forintos nyugdíjat további 5 százalékkal, a 150 ezer forintos nyugdíjat további 2 százalékkal kellene emelni.

Mint a közleményben emlékeztetnek: a NYUSZET már megalakulása óta állást foglalt a nyugdíjemelés gyakorlatának korrekciója mellett.

A nyugdíjak nagysága közötti olló egyre nyílik. A szegénységben élő nyugdíjasok egyre szegényebbek, a magas nyugdíjjal rendelkezők relatíve egyre módosabbak lesznek. Ma mintegy másfél millió nyugdíjas átlag alatti nyugdíjból él. Nőtt a létminimum alatt élő idősek száma, s közben (a járulékplafon eltörlése következtében) szaporodik az egymillió forintnál magasabb nyugdíjjal rendelkezők száma

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 4402686 Cikket olvasták: 14 Layout & Coding: Dexef Kft.