2022. december 6. (kedd) 09:40Weborvos

Új funkciókat kap, mobilon és külföldön is elérhető lesz az EESZT

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér szolgálatásairól, az oda feltöltött anyagok biztonságáról, és a rendszer jövőjéről.

Az EESZT, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér szolgálatásairól, az oda feltöltött anyagok biztonságáról, és a rendszer jövőjéről is beszélt Szabó Bálint, az Egészség Informatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ ügyvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában - foglalta össze a beszélgetést az infostart.hu.

Képeket mikortól fog tudni továbbítani a rendszer?

A röntgenképeknek a továbbítása egy nehéz informatikai kérdés, mert nagyok a képek, és ezeknek a feldolgozása speciális szoftverkörnyezetet igényel, meg a továbbítása is egy nagyon erős informatikai hátteret igényel. Ezzel vagyunk a legjobban elmaradva, nemcsak mi, mentségünkre legyen mondva, hanem mások is. Vannak egyébként már képek az EESZT-ben, a kardiovascularis leletező, tehát kifejezetten a szív-CT-k, szívfelvételek már mennek be a huszonegy magyarországi központból az EESZT-be, és ezeknek a CT-képeknek a leletezése egy központi leletezőrendszeren történik.

De ez nem a lakossági portálon keresztül látható.

A lakossági portálon nem.

A sajátomat nem nézhetem meg?

Nem, önök nem tudják megnézni a saját CT-leleteiket, ez arra való, hogy miután valamilyen ellátóintézményben levették ezt a CT-leletet, megnézte az ottani orvos, ha a betegnek el kell menni valahova máshova, ott ne azzal kelljen kezdeni, hogy a beteg viszi a CD-t meg a DVD-t. Ezen a téren keresztül az ottani orvos meg tudja nézni. Hangsúlyozom, hogy ez csak a szív-CT-re vonatkozó információ, és szépen, területenként megyünk előre, mert az a tapasztalatunk, hogy ezt nem lehet egy rendszerrel megoldani, nem egy univerzális rendszert kell ezekre a képekre adni, hanem külön-külön meg kellett csinálni a szív-CT-re, meg kell csinálni az agyról készült felvételekre, meg kell csinálni a tüdőről készült felvételekre. Szakrendszerről szakrendszerre megyünk előre. De rajta vagyunk, csináljuk. (...)

Meddig lehet visszamenőleg látni az Elektronikus Ellátási Térben, a felhőben az én ellátásaimat?

Öt évig. Pont most van meg az öt év.

Ha beütöm a dátumot, megfelelő időintervallumot kiválasztva, és ott volt ellátásom, akkor ki fogja írni a lakossági portálon is?

Igen. (...)

Van egy mobilapplikáció is, azt tipikusan oltásigazolásra használjuk most. Mire lehet még észszerűen használni a mobilapplikációt?

Ez a mobilapplikáció az első olyan applikációnk, ami közel viszi az EESZT-t, az egészségügyi felhőt a páciensekhez. Már több mint kétmillió mobiltelefonon rajta van. Ez azt jelenti, hogy nincs Magyarországon még egy olyan szoftver, ami ennyire elterjedt mobilapplikáció.

Mire használják?

Ezt egyetlen dologra lehet használni, ez a Covid-igazolvány, de azt, hogy ez az applikáció ilyen népszerű lett, ki akarjuk használni. Elkészítjük azt a verzióját, igazából már elkészült és publikálni fogjuk, amiben már a dokumentumaink ott vannak. Megoldottuk azt, hogy amint elkészül a laborlelet és az becsattan az EESZT-be, abban a pillanatban a mobiltelefonunk zörög, hogy itt a laborleleted, tessék, nézd meg.

Ez mire jó?

Nem kell bemennie a lakossági portálra. Ugyanebbe a mobilapplikációba beletettük az elektronikus receptet. Amint az orvos felírja a receptet, megjelenik a mobilapplikációmban, elmegyek a patikába és megmutatom, hogy akkor ezt kérem. Ugyanaz a vonalkód van rajta, mint a papír alapú recepten.

A gyógyszerész lecsippantja és előtte megjelenik.

Megjelenik, és kiadja rá a gyógyszert. Azt is meg lehet vele csinálni, ha a betegnek több gyógyszere van és kiválasztja, hogy melyiket akarja aktuálisan kiváltani, akkor bepipálja, mondjuk, a tízből azt a hármat. Arra egy kódot ad a gép, azt mutatja meg a patikusnak és akkor plusz adminisztráció nélkül, nagyon könnyű folyamatban kiadja neki a három gyógyszert. A harmadik felhasználási terület, ami most be van építve az új mobilapplikációnkba, a szakorvosi ellátásra az időpontfoglalás.  

A teljes beszélgetést itt olvashatja vagy hallgathatja meg

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 793138 Cikket olvasták: 83 Layout & Coding: Dexef Kft.