A leves, főleg, ha csirkéből készül, nedvesíti a száraz nyálkahártyát, az alacsonyabb fehérvérsejt-aktivitás előidézésével csökkenti a gyulladást.
Az egész világon elterjedt gyógypraktika, a tyúkhúsleves vajon csak placebohatással bír, vagy van mögötte igazi tudomány? Ha hatásos, mitől az, és a bolti konzervverziók is gyógyírként szolgálhatnak, ha az ember legyengült, náthás, vagy gyomorpanaszok kínozzák? - veti fel az Index.
A leves az ember egyik legnagyobb találmánya, hiszen rettentően egészséges, tele van fontos tápanyagokkal, segíti a folyadékpótlást, és akármilyen körülmények között elfogyasztható. A gőzölgő levek közül is kiemelkednek a gyógyhatású típusok, ilyen például az erőleves, amit csontokból, porcokból főznek zöldségekkel, és jótékony hatással bírnak a bélproblémákra, refluxra, kötőszövet erősítésére.
Ha az erőleves a bélregeneráló bajnok, akkor a tyúkhúsleves a nátha elleni könnyűlovasság. Jó, ha eszünkbe jut most, ahogy közeledik az influenzaszezon. Mit ajánl ilyenkor mindig az ember bölcs nagyija? „Csinálok neked egy kis gyöngyöző húslevest, aranyom.” Na de mennyire tudományos ez a felvetés a nagymama részéről, van-e mögötte valami objektív bölcs tudás?
A tyúkhúsleves-terápiát már az ókori Kínában is használták, majd Krisztus után 60-ban Pedaniosz Dioszkoridész görög katonaorvos, a farmakognózia (természetes eredetű gyógyszerekkel foglalkozó tudományág) atyja le is jegyezte ötkötetes orvosi enciklopédiájában.
Megfázáskor fehérvérsejtekkel telítődik az orr, a nyálkahártyák megduzzadnak és még több váladékot termelnek, folyik az orrunk, és köhögünk. Az American College of Chest Physicians kutatói egy tanulmányban kimutatták, hogy a húsleves számos jótékony gyógyhatású anyagot tartalmaz, például gyulladáscsökkentőt, ami enyhítheti a felső légúti fertőzéseket.
A gyulladás a szervezet sérülésre vagy betegségre adott természetes válasza, amikor a fehérvérsejtek a gyulladt szövetbe vándorolnak, hogy így segítsék a gyógyulást. Ha ez a gyulladásos folyamat a felső légutakban jelentkezik, akkor jön az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, köhögés.
A leves, főleg, ha csirkéből készül, nedvesíti a száraz nyálkahártyát, az alacsonyabb fehérvérsejt-aktivitás előidézésével csökkenti a gyulladást, és a benne lévő cink erősíti az immunrendszert. A kutatók szerint a levesben a különböző tápanyagok kombinációja adja a szupererőt, a sárgarépa A-vitaminja és a karotinok, a hagyma és a csirke együttese – ezek serkentik az immunrendszer védekezőképességét, és gátolják a vírusokat. A vizet és elektrolitokat tartalmazó húsleves segít a rehidratációban is.
További részletek az Indexen.
Tweet Megosztás Facebook-on Megosztás LinkedIn-en Vissza