KezdőlapAktualitásokJelentkezés/AdatfrissítésGY.I.K.A szervezetrőlAlapszervezetekDokumentumokLapszemleKapcsolatSzolgáltatásokKeresés
 
 
2021. április 27. (kedd) 15:24

Tájékoztató a személyi jövedelemadó (Szja.) bevallásokhoz

Azon szakszervezeti tagok, akik 2020. évi szakszervezeti tagdíjukat magánszemélyként fizették meg, az éves személyi jövedelemadó bevallásukban az adóalapot (Szja bevallás 01. sor) a 2020-ban megfizetett szakszervezeti tagdíj összegével csökkenthetik az Szja tv. 3. számú mellékletének I. 6. pontja alapján. Ennek tényét a bevallás 55. sorában a megfizetett szakszervezeti tagdíj összegének feltüntetésével jelezni kell.

Az adóalap csökkentés bizonylatai:
- a tag nevére kiállított számla és a befizetés tényét igazoló adóigazolás, valamint
- a befizetést/átutalást igazoló saját bizonylat (lakossági folyószámla kivonat)

A bizonylatokat az adóbevallás saját példányával együtt kell megőrizni elévülésig. A szakszervezet által kiállított számla és adóigazolás pótlása - szükség esetén - a MOSZ e-mail címén keresztül igényelhető (mosz@magyarorvosok.hu).
Ha a munkáltatója év közben, az adóelőleg megállapításakor az érdekképviseleti tagdíjat már figyelembe vette, akkor a 20M30-as igazolás 01. sorában igazolt összeg már nem tartalmazza az adóévben szakszervezeti tagdíj címén befizetett/levont összeget, így Önnek további adóalap korrekciót nem kell végeznie. Az igazolás 55. sorában ennek tényét a munkáltató szintén feltünteti.

Azon tagok, akik 2020. évi szakszervezeti tagdíját egyéni-, vagy társas vállalkozás vállalta át és fizette meg, a tagdíjról magánszemélyként sem számlát, sem adóigazolást nem kaptak.

Ebben az esetben adóalap csökkentésre a magánszemélynél nincs lehetőség. Számlát a tagdíjat átvállaló egyéni-, ill. társas vállalkozás nevére küldött a szakszervezet, hiszen költség elszámolásra ezen egyéni- és társas vállalkozások voltak jogosultak.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 2344623 Cikket olvasták: 520 Layout & Coding: Dexef Kft.