KezdőlapAktualitásokJelentkezés/AdatfrissítésGY.I.K.A szervezetrőlAlapszervezetekDokumentumokLapszemleKapcsolatSzolgáltatásokKeresés
 
 
2021. szeptember 3. (péntek) 19:55Weborvos

Szülészet: több kórházzal szemben is eljárás indult

A jogsértő gyakorlatok miatt az NNK közigazgatási eljárást indított az érintett kórházakkal szemben.

Lezárultak a  Nemzeti Népegészségügyi Központ bejelentések alapján indított vizsgálatai a szülészeteken. Kiderült, hogy egyes kórházakban a mai napig nem engednek be kísérőt a szülésre, míg máshol ok nélkül elválasztják a csecsemőt az édesanyától. A jogsértő gyakorlatok miatt az NNK közigazgatási eljárást indított az érintett kórházakkal szemben – tudta meg az Index.

"A Nemzeti Népegészségügyi Központhoz érkezett szülészeti-nőgyógyászati osztályokkal kapcsolatos korábbi panaszeljárásokat az NNK lezárta. A panaszeljárások több esetben az egészségügyi törvényben foglalt betegjogok – ezek között a szülésen a szülő nő által megjelölt személy jelenlétének biztosítására, illetve a szülést követően (amennyiben ezt az anya vagy újszülöttje egészségi állapota nem zárja ki) újszülöttjével egy helyiségben való elhelyezésre vonatkozó kapcsolattartási jog – sérelmét tárták fel, amelyek miatt az NNK közigazgatási eljárást indított az érintett kórházakkal szemben"- – közölték.

A lap érdeklődött, hogy az ország mely részein és pontosan mely intézményekkel szemben indult eljárás, de erre még nem kaptak választ.

„Habár az apás szülés már évtizedek óta elterjedt, még mindig vannak olyan helyek – főként vidéken –, ahol ezt nem engedik meg. A jelenség hátterében az áll, hogy egyes intézményekben nem tudják biztosítani azt, hogy anya ne másokkal együtt vajúdjon, és ha ezekbe a szobákba beengednék az apákat, súlyosan sérülnének a személyiségi jogok. Pedig a hozzátartozó ottléte nagyon fontos, azt is mondhatjuk, hogy egyfajta fájdalomcsillapító az anya számára.

A koronavírus-járvány alatt még inkább sérült a családok ezen joga, pedig a szabályok kimondták, hogy az édesanya által megjelölt személy nem egy szimpla látogató, hanem a szülés résztvevője - idézte a lap a Másállapotot a szülészetben! mozgalom véleményét.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 2344906 Cikket olvasták: 12 Layout & Coding: Dexef Kft.