Bejelentkezés
 
 
2021. január 15. (péntek) 15:10LIGA Szakszervezetek

Az egészségügyi dolgozókért állnak ki a szakszervezeti konföderációk

Január 13-án az öt szakszervezeti konföderáció (ÉSZT, LIGA, MASZSZ, MOSZ, SZEF) közös levélben fordult a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet vezetőjéhez, kérve, hogy a szervezet szólítsa fel a magyar kormányt az ILO egyezményeinek betartására - írja a liganet. hu.

A LIGA Szakszervezetek érintett tagszervezetei, a Magyar Orvosok Szakszervezete és a LIGA Egészségügyi Dolgozók Független Szakszervezete kezdeményezte, hogy az egészségügyi dolgozókat és az egészségügyi szakszervezeteket ért sérelmek miatt az öt szakszervezeti konföderáció (ÉSZT, LIGA, MASZSZ, MOSZ, SZEF) közös levélben forduljon a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (továbbiakban ILO) főigazgatójához, Guy Ryderhez.

Az öt említett szakszervezeti konföderáció 2021 január 13-án panasszal fordult az ILO-hoz az Egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos 2020. évi C. törvény, valamint annak végrehajtására vonatkozó 2020/530-as kormányrendelet kapcsán, melyek megtiltják a kollektív szerződés kötését, megszüntetik az eddig hatályos kollektív szerződéseket és a kormánnyal való közös megegyezéshez kötik a sztrájkjog gyakorlásának lehetőségét az állami fenntartású intézményekben munkát végző egészségügyi dolgozók számára.

A törvény és a kormányrendelet megsérti az ILO 87-es és 98-as számú Egyezményét, melyeket Magyarország 1957-ben ratifikált, ezért a szakszervezetek kérték az ILO-t, hogy vizsgálja meg a szóban forgó törvényt és kormányrendeletet és szólítsa fel a magyar kormányt ezen egyezmények haladéktalan betartására és a magyar szociális partnerekkel történő érdemi párbeszéd folytatására a munka világát érintő kérdésekben.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 4316443 Cikket olvasták: 2282 Layout & Coding: Dexef Kft.