Bejelentkezés
 
 
2024. február 12. (hétfő) 07:41delmagyar.hu

Soha nem tudjuk, lesz-e időnk befejezni az ebédet

Mit csinálnak a mentők, amikor éppen nem mentenek? Ilyen az élet egy mentőállomáson a hétköznapokban.

Mivel foglalkoznak a mentők, amikor éppen nem egy betegen vagy sérültön segítenek? Hogy zajlanak a mindennapok a szegedi mentőállomáson? Ezekről beszélgettünk a délmagyar.hu e heti podcast adásában Hangai Józseffel, az OMSZ Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársával.

Általában 7 órakor kezdődik a szolgálat, de vannak kocsik, melyek 8-kor vagy akár 10-kor kezdenek, hiszen a beosztás mindig úgy készül el, hogy a legfrekventáltabb időszakban álljon rendelkezésre a legtöbb egység. A szolgálat kezdete előtt fél órával mi már bent vagyunk a mentőállomáson és leváltjuk az előző műszakot. Ekkor átbeszéljük azokat az eseményeket, melyek hatással lehetnek a következő időszak munkájára, majd a társunkkal közösen átnézzük az autót: minden eszközt, gyógyszert leellenőrzünk  – beszélt a munka előkészületeiről Hangai József.

Mint elmondta, többféle mentőegység létezik a rendszerben. A mentőgépkocsik folyamatosan dolgoznak, hiszen napi szinten 75 körül van a riasztások száma, a kiemelt egységek – eset- és rohamkocsik, illetve mentőorvosi kocsik – pedig akkor, ha őket igénylő segítségkérés érkezik. 

A kiemelt egységek, amikor az állomáson vannak, elsősorban az állomáson folyó képzésekben vesznek részt. A mentőgépkocsik személyzete pedig addig tartózkodik bent, amíg a következő feladatot meg nem kapja. Nemegyszer fordul elő, hogy ahogy beállnak a garázsba, máris szól a csengő és indulnak tovább. Nyugodtabb időszakban azonban van lehetőség az elhasznált eszközök pótlására, az autó takarítására, illetve egy kis pihenésre is – beszélt a mindennapokról Hangai József.

A szegedi mentőállomáson több mint százan dolgoznak, így ott mindig van mit tenni. Továbbiak a teljes cikkben.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 4313467 Cikket olvasták: 16 Layout & Coding: Dexef Kft.