KezdőlapAktualitásokJelentkezés/AdatfrissítésGY.I.K.BemutatkozásAlapszervezetekLetöltésekLapszemleKapcsolatSzolgáltatásokKeresés
 
 
2020. szeptember 10. (csütörtök) 16:46

Rendkívüli havi pótlék bevezetését kérjük!

Annak érdekében, hogy a megnövekedett terhelést méltó módon lehessen kompenzálni, illetve az magasabb fizetésekkel járjon, megállítható vagy akár visszafordítható legyen a pályaelhagyás, sürgős béremeléseket, és a járványban különösen érintett dolgozóknak rendkívüli havi pótlék bevezetését kérjük a Független Egészségügyi Szakszervezettel közösen a kormánytól.  

Az alábbiak tekintetében várjuk a kormány haladéktalan intézkedését:
- Az orvosi alapbérek azonnali megemelése a Magyar Orvosi Kamara bértáblája alapján a hálapénzre vonatkozó szabályok egyidejű korlátozásával. A megemelt alapbér mellett a teljesítménybérezés törvényi szabályozásával.
- A 2020 novemberre és a 2022-re tervezett szakdolgozói béremelések előre hozatala 2020 szeptemberre, illetve 2021. januárra. A szakdolgozói bértáblák kiterjesztése minden közfinanszírozott egészségügyi szakdolgozóra.
- Az alapellátáson belüli praxis-finanszírozás azonnali megemelése olyan szintre, hogy az emelt szakdolgozói és orvosi bérek kitermelhetővé váljanak.
- A szociális ágazatban dolgozó alkalmazottak 50%-os azonnali alapbér emelése, az egészségügyben megítélt 500 000 Ft egyszeri jutalom kifizetése az itt dolgozók részére is.
- A szociális bentlakásos intézmények gondozói és ápolói munkakörben dolgozók és a covid-19-fertőzött betegek ellátásában közvetlenül résztvevő egészségügyi dolgozók részére az alap órabérük 180%-ának megfelelő órabér megállapítása.
- Intenzív képzési programok az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók részére a Covid-19 betegek gyógyítása, ápolása érdekében /új eszközök alkalmazása, terápiák, munkavédelem – védőeszközök helyes használata/.
Intenzív munkaerő-toborzás indítása a kapacitások növelése érdekében, és az egyéb ágazatokból visszatérő dolgozók számára támogatott, szakmai ismereteiket felfrissÍtő képzések tartása. /Ma az egészségügyi szakképesítéssel rendelkezők száma jelentősen meghaladja a szakmában működési engedéllyel rendelkező, és ténylegesen dolgozó személyek számát. A végzettséggel rendelkező, de az ágazaton kívül dolgozók nagy része versenyképes bérezés és kedvezőbb feltételek esetén szívesen visszatérne a szociális- és betegellátásba. A jelenlegi helyzet számos intézményben ezt szükségessé tenné.
Határozottan kérjük továbbá a kormányt, hogy haladéktalanul kezdjen konzultációt a dolgozói érdekképviseletekkel!
Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 867493 Cikket olvasták: 233 Layout & Coding: Dexef Kft.