KezdőlapAktualitásokJelentkezés/AdatfrissítésGY.I.K.A szervezetrőlAlapszervezetekDokumentumokLapszemleKapcsolatSzolgáltatásokKeresés
 
 
2021. április 15. (csütörtök) 18:06

Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnöknek

news/332_0_960.jpg
Védjük meg a gyermekeket, szüleiket és a pedagógusokat!
A Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöksége nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, és kéri, hogy az óvodák és az alsó tagozatos iskolák esetében is halasszák el a nyitást!
"Tisztelt Miniszterelnök Úr!
A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) üdvözli azt a döntést, hogy a felső tagozatos osztályokban és a középiskolákban a kormány elhalasztotta a jelenléti oktatás bevezetését. Ugyanakkor a MOSZ is csatlakozik a Magyar Orvosi Kamara, illetve a pedagógusok, a szülők és gyermekek érdekképviseleti szervezetei által megfogalmazottakhoz, és arra kéri Önt és kormányát, hogy halasszák el a 2021. április 19-re tervezett oktatási intézmények nyitását az óvodák és alsó tagozatos osztályok esetében is. A súlyos járványhelyzet jelenleg a járványügyi szakértők és a betegágy mellett dolgozó orvosok, egészségügyi dolgozók szerint sem teszi lehetővé a korlátozások ilyen mértékű további enyhítését.
A Magyarországon leginkább elterjedt Sars-cov-2 vírus „brit variánsa” a fiatal, egészséges felnőttek és a gyermekek esetén is súlyos, életveszélyes állapotot alakíthat ki, és sajnos ezekben a korosztályokban is akár halálos szövődményekhez vezethet. A kevésbé súlyos eseteket követően kialakuló poszt-covid szindróma hosszú időre, akár életre szólóan egészségkárosodást alakíthat ki, krónikus beteggé teheti a covid19-fertőzésen átesetteket. A poszt-covid szindróma kialakulásának esélyét egyes szakértők 30-50% közé is teszik. Ennek következményei a legfiatalabb gyermekek, fiatal felnőttek korosztályánál is beláthatatlanok, egy egész generáció egészségét és jövőjét pecsételheti meg, ha a gyermekek és szüleik között a jelenleginél is nagyobb mértékben tör előre a járvány.
Az óvodás és alsós általános iskolás gyermek esetén ráadásul a távolságtartás, higiéniás szabályok betartása gyakorlatilag lehetetlen. Ez azt jelenti, hogy ha egy csoportba vagy osztályba egyetlen fertőzött gyermek is bekerül, az nagyon nagy eséllyel akár az egész csoportot is megfertőzheti. Ráadásul a gyermekek a szüleiknek is hazaviszik a fertőzést, akik között még nem elég magas az átoltottság mértéke. A szülők között is nagyon súlyos, életveszélyes fertőzés alakulhat ki, további gyermekek válhatnak árvává vagy félárvává, miközben egyetlen ilyen eset is borzasztó tragédia. Jelenleg a kockázat és a veszteség túl nagy – de mindez megelőzhető, elkerülhető!
Rövidesen sorra kerül a kisgyermekes szülők generációja az oltási rendben, néhány hét és kellő védettség alakul ki a pedagógusok esetén is. Illetve hetek kérdése, és a gyermek is beolthatóak lehetnek - hiszen az már a 16 éven felüliek esetén hazánkban is megkezdődött. Most valóban érvényes a mondás: aki időt nyer, az életet nyer!
Amint bizonyára Ön is tudja Miniszterelnök Úr, jelenleg az intenzív osztályokon fekvő betegek túlnyomó része már nem a legidősebb korosztályból kerül ki. Tagjaink között végzett felmérés alapján egyes osztályokon az intenzív osztályokon fekvők közel 80%-a 60 év alatti, és egyes helyeken 25-30%-ot is elér a 40 év alatti korosztály - a kisgyermekes szülők korosztálya, és sajnálatos módon körükben is nagyon magas a halálozás.
Az egészségügyi ellátó rendszer túlterhelt, az orvosok és egészségügyi dolgozók a végletekig kimerültek és kizsigereltek, nem biztosítható az ideális ápoló-beteg, orvos-beteg arány. Az ellátórendszer ilyen terhelés miatt elégtelenül működik, ami a betegség kiszámíthatatlan, sokaknál rendkívül gyors és súlyos lefolyása tömeges tragédiákhoz vezet. A járványt megállítani nem a kórházakban lehet, ott már csak az áldozatok kezelése, a veszteségek mérséklése folyik. A jelenlegi helyzetben olyan betegeket is elveszítünk – covidos betegeket és nem covidban szenvedőket egyaránt – akiket nagyobb eséllyel meg lehetne menteni, ha csökkenne a terhelés az ellátórendszeren. Az egészségügyi ellátórendszerben a minimumfeltételek betartását nem garantált, a folyamatos munkarendet sok kórházban csak extrém túlmunka árán lehet fenntartani – már minden törvényes keretet kimerít az egészségügyi dolgozók által elvégzett túlmunka mennyisége, annak minden, testet és lelket károsító hatásával együtt. Az oltási program előrehaladása mellett a korlátozások fenntartása is szükséges ahhoz, hogy tovább csökkenjen a kórházakra, az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás.
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Kérjük, vegye figyelembe a gyermekek, a szülők, a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók érdekeit és kérését!
Kérjük Miniszterelnök Urat, hogy vizsgálja felül a kormány eddigi álláspontját:
- Ne legyen kötelező a nyitás április 19-től az óvodákban és az iskolák alsó tagozataiban sem, biztosítsák továbbra is a digitális oktatás feltételeit!
- A jelenléti oktatást a pedagógusok és az oktatást segítő dolgozók a második oltása és a védettség kialakulása után kezdjék meg!
- Az állam vállalja át az otthon maradó szülők bérköltségeit!"
Budapest, 2021. április 15.
A Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöksége
pic1.jpg
pic2.jpg
pic3.jpg
Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 2345191 Cikket olvasták: 1265 Layout & Coding: Dexef Kft.