KezdőlapAktualitásokJelentkezés/AdatfrissítésGY.I.K.A szervezetrőlAlapszervezetekDokumentumokLapszemleKapcsolatSzolgáltatásokKeresés
 
 
2021. július 23. (péntek) 10:20Weborvos

Nőttek az egészségpénztári befizetések

Az emberek a bizonytalanság idején stabilitásra vágytak, és sokan fordultak a pénztári öngondoskodáshoz.

Az elmúlt fél évtized legerősebb kezdését produkálták a hazai egészségpénztárak: mintegy nyolcmilliárd forintnyi egyéni befizetéssel növelték megtakarításaikat a pénztártagok a szektorban – mondta a VG-nek Nagy Csaba, a Pénztárszövetség elnöke.

Milyen hatást gyakorolt a pandémia az egészségpénztári befizetésekre?

Az előzetes félelmeinkkel ellentétben az első negyedév folyamán a befizetések összege meghaladta a 9,6 milliárd forintot, ami több mint 16,5 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. Ennek az az oka, hogy az emberek a bizonytalanság idején stabilitásra vágytak, és sokan fordultak a pénztári öngondoskodáshoz. A világjárvány során gyógyszerekre, vitaminokra és a pandémia elleni védelem biztosítására fordították a befizetéseiket, ezek több mint 80 százalékát az egyéni hozzájárulások tették ki. Ami a pénztári befizetések felhasználását illeti, 2021 első negyedévében a tagok nagyobb összegeket költöttek egy-egy alkalommal, a tavalyi első negyedévben 12,3 milliárd forint értéket ért el 2,1 millió tranzakció, idén pedig 12,5 milliárd forintot költöttek 1,9 millió tranzakció során.

Mi az oka annak, hogy a befizetések egyre nagyobb százalékát az egyéni befizetők biztosítják, a munkáltatói befizetések aránya pedig csökken?

A munkáltatói adóoptimalizálás áll a háttérben, hiszen négy-öt évvel ezelőtt a kedvezményes munkáltatói juttatások köréből kiesett az egészségpénztár. Ennek ellenére látszik, hogy a vállalatok érdeke a dolgozók egészsége, hisz a munkáltatói befizetések összege a tavalyi első negyedévi 1 milliárd 327 millió forintról 22 százalékkal, 1 milliárd 620 millió forintra nőtt. Nő az öngondoskodás iránti igény, az egyéni befizetések folyamatosan emelkednek, ami részben az edukációnak köszönhető, részben pedig annak is, hogy a pénztártagok ma már egy laptop előtt ülve bármit el tudnak intézni, a belépéstől a befizetésen át a vásárlásig. Ráadásul a hivatalosan bejelentett pénztártagok mellett mindenkinek van átlagosan 1,5 kedvezményezettje, így összesen több mint 2,5 millió ügyfélnek van elérése az egészségpénztári számlákhoz.

További részletek a cikkben.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 2344938 Cikket olvasták: 58 Layout & Coding: Dexef Kft.