Magyarország túlnyomó részén biztonságos, egészséges és korlátozás nélkül fogyasztható a csapvíz, mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vízhigiénés szakértője az M1-en.
Vargha Márta az elmúlt napokban a sajtóban megjelent információk miatt nyilatkozott. "Aki csapvizet iszik, az nagyon jól teszi", szögezte le a szakértő, kiemelve: az ivóvíz a leggyakrabban ellenőrzött élelmiszer, amelynek minőségét nemcsak népegészségügyi központ, hanem az ivóvíz-szolgáltatók is rendszeresen ellenőrzik.
Elmondása szerint a minőségellenőrzés a legkisebb település esetében is évi négy vizsgálatot jelent, nagyobb településeken pedig akár napi szinten végeznek vizsgálatokat. Éves szinten 50-60 ezer minta és akár egymillió vizsgálat alapján határozzák meg az ivóvíz minőségét.
Vargha Márta jelezte: országszerte kilenc olyan település van, ahol folynak még ivóvízminőség-javító beruházások. Az érintett kilenc településen 37 ezer ember él. Mindenhol máshol biztonságos az ivóvíz.
A vízhigiénés szakértő szerint a minőséget többféle tulajdonság alapján vizsgálják. Több mint hatvan paramétert ellenőriznek egészségkockázat miatt, ezek esetében egy megadott határértéket nem lehet túllépni, magyarázta. Vannak azonban olyan tulajdonságok is, amelyek üzemeltetési vagy esztétikai szempontok miatt igényelnek figyelmet, ám egészségügyi problémát nem jelentenek.
Vargha Márta hangsúlyozta: ha a vízmű vagy a hatóság problémát észlel, akkor minden esetben azonnal forralási utasítást adnak ki a lakosságnak, illetve más forrásból, például lajtos kocsival vagy palackos vízzel biztosítanak ivóvizet.
A szokottól eltérő íz, szín, szag, zavarosság vagy nyomáscsökkenés észlelésekor a lakosságnak elsőként a szolgáltatót érdemes értesítenie, hívta fel a figyelmet a szakértő, aki kitért arra is, hogy a víztisztító berendezések is rejthetnek kockázatot, ezért azokat megfelelően kell üzemeltetni, és mindig csak engedélyezett terméket szabad vásárolni.