Bejelentkezés
 
 
2023. szeptember 18. (hétfő) 09:21G7.hu

Miért alakult ki hosszú várólista a szürkehályog-műtétekre?

Amíg nem tesznek be a rendszerbe egy teljesítményalapú bérelemet, addig: „szinte csak az operál, aki szeret.”

A szürkehályog-műtét rutinbeavatkozás, de ennek száma sokkal jobban visszaesett idehaza a járványévek alatt, mint más uniós országokban: 2021-ben lakosságarányosan csak Romániában végeztek belőle kevesebbet. A magánszektorban több százezer forintba kerülő műtétre a közegészségügyben jelenleg több mint 12 ezren várnak. A hivatalos lista lefaragása lassan halad, az elmúlt fél évben csak pár száz fővel csökkent, de a G7-nek nyilatkozó szemorvos szerint a valóságban inkább nőttek idén a várakozási idők, ugyanis a jelenlegi szabályozási környezet nem kedvez a járvány előtti szemműtétszámok elérésének.

Az országos adatokból látszik, hogy nagy különbségek voltak a 100 ezer lakosra jutó szürkehályog-műtétek számában: a legtöbb beavatkozáshoz Franciaországban, Ausztriában és Észtországban jutottak hozzá a betegek, de hasonlóan magas az adat Csehországban, Németországban vagy Lettországban, ezekben az országokban is ezer fölötti a százezer lakosra jutó szám. Romániában viszont ez az adat csak 250, és Magyarországon sem éri el az 500-at. Lengyelországban már meghaladta a félezret, de például Bulgáriában is másfélszer annyian „fértek hozzá” százezer főből ehhez a szemműtéthez, mint Magyarországon.

Most, fél évvel később a NEAK várólista-adatbázisa szerint az országban szürkehályog műtétre 12 492-en várakoznak, az átlagos várakozási idő pedig 44 nap.

Az általunk megkérdezett egészségügyi szakértő a következő lehetséges okokról beszélt az adatok kapcsán: A szemészek, asszisztensek tipikusan nagy arányban mentek el a magánegészségügybe dolgozni az elmúlt években; még mostanra sem érte el a magyar egészségügy a járvány előtti kapacitásait, kisebb az egészségügy teljesítménye most, mint 2019-ben; a közintézményben dolgozó orvosok, így a szemészek, fix bért kapnak, nincs a rendszerben motiváció az ellátott esetszám növelésére – szemben a korábbi hálapénzrendszerrel;a műtétet segítő egészségügyi asszisztens pedig azért nem motivált, mert az ő bére nem emelkedett; a kórházigazgatónak sincs eszköze motiválni a beosztottjait arra, hogy növeljék az ellátott esetszámokat.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 2609095 Cikket olvasták: 16 Layout & Coding: Dexef Kft.