2022. szeptember 29. (csütörtök) 11:23Weborvos

Megdőlt a nagy multivitamin-tévhit - ezeket érdemes tudni

A megfelelő és változatos táplákozással el tudjuk látni szervezetünket a szükséges vitaminokkal, ásványianyagokkal.

Beköszöntött az igazi ősz a záporokkal, zivatarokkal, köddel, talajmenti fagyokkal és hajnali hidegekkel. Ez egyben azt is jelenti, hogy megkezdődött a patikákban forróitalpor-szezon, rengetegen töltik fel most gyógyszerkészleteiket az őszi-téli időszakra. Ilyenkor, megelőzésként sokan kezdenek el C-, D- valamint multivitaminokat is szedni, hogy ellenállóbb legyen a szervezetük a fertőzésekkel szemben. Mennyit érnek azonban valójában ezek a tabletták? Tényleg csökkentik a szívbetegségek kockázatát? Mérséklik vagy épp növelik a rák kockázatát? Jótékonyan hatnak az agy, a szem egészségére? Vannak káros hatásaik? A Pénzcentrum mutatja a válaszokat a legfontosabb kérdésekre.

Az egészségmegóvás érdekében az az elsődleges az őszi-téli időszakban, hogy lehetőleg ne csökkenjen a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk az évszakváltás ellenére. A megfelelő és változatos táplákozással el tudjuk látni szervezetünket a szükséges vitaminokkal, ásványianyagokkal. Fontos, hogy a különböző készítmények szedése nem váltja ki az egészséges táplálkozást, azonban a téli időszakban, vagy amikor szervezetünket jobban igénybe vesszük, érdemes multivitaminnal, vitaminokkal kiegészíteni az étrendünket - javasolta korábban dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója a lap kérdésére. Mivel télen nincs elegendő szezonális zöldség és gyümölcs, és D-vitaminból is kevesebb kerül a szervezetünkbe, érdemes lehet étrendkiegészítők útján pótolni a szervezet számára hasznos anyagokat.

Nem érdemes azonban sem túlzásba vinni a multivitaminok szedését, sem pedig nagyobb jelentőséget, gyógyhatást tulajdonítani nekik, mint amellyel valójában rendelkeznek. Sok tévhit kering ugyanis a multivitaminok szedése és hatása kapcsán, ezeknek nem érdemes bedőlni.

A szervet számára nélkülözhetetlen 13 vitamin - A-vitamin, B-vitaminok, C-vitamin, D-vitamin, E-vitaminok, K-vitamin - és nagyjából 15 féle ásványi anyag. Az ásványi anyagok közt megkülönböztetünk makro- és mikroelemeket. Makroelemekből a szervezetnek nagyobb mennyiségre szüksége, mint a kalcium, foszfor, magnézium, nátrium, kálium, klorid és kén. A mikroelemekből, mint a vas, mangán, réz, jód, cink, kobalt, fluor és szelén, csak kisebb mennyiség szükséges.

A multivitaminok tartalmazhatnak továbbá nyomelemeket, gyógynövény hatóanyagokat, aminosavakat és zsírsavakat, más tápanyagokat valamint olyan segédanyagokat, amelyek segítik a felszívódást, vagy a készítmény megfelelő állagáért felelősek.

Megoszlanak a tanulmányok azzal kapcsolatbna, hogy a multivitamin szedése csökkenheti-e a rák kialakulásának kockázatát, vagy nincs ilyen hatása. Egyes tanulmányok szerint férfiak esetén szignifikánsan csökken a rák kockázata multivitamin szedése esetén, míg más kutatásokban nőknél és férifiaknál is kimutatták a jótékony hatásait. Vannak azonban olyan tanulmányok, amelyek nem találtak semmilyen összefüggést.

További részletek a Pénzcentrum cikkében. 

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 267758 Cikket olvasták: 89 Layout & Coding: Dexef Kft.