Bejelentkezés
 
 
2023. június 10. (szombat) 07:57nepszava.hu

Magyar Orvosi Kamara: Elfogadhatatlan az új etikai kódex

Az ETT által készített kódex-tervezet számos szűkítést, értelmezési nehézséget, vagy éppen ellenkezőleg, értelmezési szabadságot ad.

Erkölcsi és szakmai okokra egyaránt hivatkozva utasítja el a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) által készített, új, állami Orvos Etikai Kódex tervezetét. A köztestület a honlapján tette közzé kritikai észrevételeit. Egyebek mellett nehezményezték, hogy gyakorlatilag hazugságra építve vették el a kamara erkölcsi szabály alkotási jogát, ami a MOK számára elfogadhatatlan - írta a népszava.hu.

A MOK szakmai értékelésében hiányolja az etikai eljárások szabályainak, intézmény rendszerének leírását, az etikai vétségek pontos definícióját. Azt is megjegyzik, meglehetősen sajátos helyzetet teremt, hogy a februárban elfogadott törvény a kormány feladatául szabta az eljárási részlet szabályok meghatározását, ám ez a mai napig nem készült el, így a kódex-javaslatot anélkül kell véleményezni, hogy ismerhetnék annak alkalmazási kereteit.

Az ETT kódex-tervezete nyilvánosan még nem érhető el, a laphoz eljutott példánya 15 oldalon foglalja össze az orvosetikai szabályokat. Míg például a MOK kódexe egyértelműen tiltotta, hogy drog, alkohol hatása alatt az orvos beteget lásson el, az új kódex megengedőbb, mivel sürgős szükséget ezekben a helyzetekben kivételként kezeli. 

Az új-kódex szerint az orvosnak a beteg kérése ellenére is meg kell tagadnia azt a kezelést, amellyel szakmai okokból nem ért egyet. De a sürgős-szükség helyzetek kivételével vissza is utasíthatja, illetve megszakíthatja a terápiát, ha a beteg az orvos kezelési javaslatait nem tartja be, vagy ha a beteg a betegségével, annak esetleg más orvos által is folytatott kezelésével kapcsolatos információkról a kezelő orvosát nem tájékoztatja - ismertet néhány részletet a lap. Továbbiak a teljes cikkben.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 8907650 Cikket olvasták: 325 Layout & Coding: Dexef Kft.