Bejelentkezés
 
 
2021. február 10. (szerda) 14:12Weborvos

Közölte az OGYÉI, kinek nem ajánlják az orosz vakcinát

Nem adják a Szputnyik V-t például krónikus vesebetegeknek, autoimmun és daganatos betegeknek.

Megjelent az orvosoknak szóló alkalmazási előírás a Szputnyik V orosz vakcina használatához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján - szúrta ki a hvg.hu.

Azt már Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a készítménnyel a krónikus betegséggel rendelkezőket nem oltják be. Ezt támasztja alá az OGYÉI honlapján megjelent tájékoztató is, mely szerint nem javasolt a vakcina beadása a többi közt

  • krónikus vesebetegség vagy májbetegség, endokrin betegségek esetén
  • jelentős pajzsmirigyproblémák, nem megfelelően kezelt cukorbetegség,
  • súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek,
  • akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás, szívburokgyulladás,
  • autoimmun betegségben szenvedőknek,
  • rosszindulatú daganatos betegség esetén.

A tájékoztatóban azt írják, hogy a második adag oltás ellenjavavalt, ha az első adag után súlyos szövődmények (anafilaxiás sokk, súlyos, egész testre terjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz stb.) lépnek fel. Arra is figyelmeztetnek, hogy az oltást nem adják be, ha valakinek 37 °C felett van a testhőmérséklete, ezt a helyszínen fogják ellenőrizni.

Az oltást egyelőre nem adják be terhes vagy szoptató anyáknak, valamint 18 év alattiaknak, mert – hasonlóan a többi engedélyezett vakcinákhoz – nincs még elég információ, hogyan hat rájuk a vakcina.

A Szputnyik V mellékhatásai a dokumentum szerint ugyanolyanok, mint a többi koronavírus-oltóanyagé: előfordulhatnak rövid ideig tartó influenzaszerű tünetek, mint a hidegrázás, láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom, gyengeség, illetve az injekció beadásának helyén duzzanat is kialakulhat.

További részletek a cikkben.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 8907952 Cikket olvasták: 1288 Layout & Coding: Dexef Kft.