KezdőlapAktualitásokJelentkezés/AdatfrissítésGY.I.K.A szervezetrőlAlapszervezetekDokumentumokLapszemleKapcsolatSzolgáltatásokKeresés
 
 
2022. május 6. (péntek) 20:50Weborvos

Kibővítették a gyógyszertárvezetéshez elfogadható szakvizsgák körét

A most megjelent rendelkezés további hat, korábban megszerezhető szakvizsgával egészíti ki az eddig érvényeseket.

A Magyar Közlöny múlt héten megjelent 73. számában hirdették ki azt a miniszteri rendelet módosítást, amely újabb könnyítést tartalmaz a gyógyszerészek számára a gyógyszertárvezetéshez szükséges szakvizsga feltételében - hívta fel a figyelmet a változásra a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége közleményben.

A Gyógyszergazdaságossági törvény rendelkezéseinek értelmében 2025. január 1-től csak az a gyógyszerész vezethet közforgalmú, illetve intézeti gyógyszertárat, aki rendelkezik megfelelő szakvizsgával. Ez az előírás a személyi jogos gyógyszerészek mellett a felelős vezetőkre, a hatósági vezetőkre és az ideiglenes vezetőkre is vonatkozik.

A közforgalmú gyógyszertárak vezetéséhez elfogadható szakképesítéseket az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítés megszerzéséről szóló 22/2012. (IX. 14.) EMMI rendelet tartalmazza. A rendelet alapján eddig három szakképesítés jogosított gyógyszertár vezetésre:

•         a gyógyszertár üzemeltetés, vezetés,

•         a gyógyszerellátási gyógyszerészet,

•         és a gyógyszerellátás és gyógyszerügyi szervezés.

A most megjelent rendelkezés ezt a három szakvizsgát egészíti ki további hat, korábban megszerezhető szakvizsgával. A rendelet 5. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„Az (5) bekezdés a) pontjában foglalt szakképesítésnek felel meg – a 7a. mellékletben meghatározott szakgyógyszerészi szakképesítések mellett – a 2015. július 16. napját követően és a MódR. hatálybalépése előtt a gyógyszerellátási szakgyógyszerészet szakterületen megszerezhető szakgyógyszerészi szakképesítés.”

A változás következtében a vezetéshez elfogadhatóvá váltak azok a szakképesítések is, melyeket a gyógyszerellátási szakterületen lehetett megszerezni 2021. december 28-ig. 2025 elejétől kezdve tehát a következő szakvizsgákkal lehet majd közforgalmú gyógyszertárat vezetni:

•         gyógyszertár üzemeltetés, vezetés,

•         gyógyszerellátási gyógyszerészet,

•         gyógyszerellátás és gyógyszerügyi szervezés,

•         gyógyszerészi gondozás,

•         gyógyszerkészítés,

•         gyógyszertári minőségbiztosítás,

•         fitoterápia,

•         gyógyszerügyi szakigazgatás,

•         farmakológia, farmakoterápia.

Ez a módosítás nagy könnyebbséget jelenthet azoknak a gyógyszerészeknek, akik a gyógyszerellátási szakgyógyszerészet területén szerezték ugyan a képesítésüket, azonban korábban nem a gyógyszertár üzemeltetés, vezetés szakirányt választották.

A módosítás a kihirdetést követő napon, április 30-án már hatályba is lépett. További részletek itt olvashatók.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 3970763 Cikket olvasták: 8 Layout & Coding: Dexef Kft.