Bejelentkezés
 
 
2020. június 10. (szerda) 22:32Weborvos

Ki számít egészségügyi dolgozónak?

Nemcsak a juttatás elmaradása keseríti el az embereket, hanem az is, hogy őket nem tekintik egészségügyi dolgozóknak.

Úgy készül kiosztani a kormány 92 milliárd forintot, hogy elégedetlenséget okoz sokaknak, sőt meg is bántja őket. Az emberminiszter most is össze-vissza beszél - írja a klubrádió.hu.

Az ígéret úgy szólt, hogy az egészségügyi dolgozók egyszeri 500 ezer forintos juttatást kapnak, hisz a koronavírus-járvány iszonyú mennyiségű plusz munkát rótt rájuk, veszélyben dolgoztak. Az erről szóló jogszabály még nem jelent meg, de Kásler Miklós már elkezdte magyarázni, hogy ki nem kap majd ilyen juttatást. Olyanok maradnak ki, akik a törvény betűje szerint egyébként egészségügyi dolgozóknak minősülnek.

A miniszter tehát felbőszítette a szakma egy jó részét. „Tisztességtelen eljárás ez a maszktól kisebesedett orrú, teljes menetfelszerelésben dolgozókkal szemben!” – fakadt ki a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Tiltakozott a Magyar Orvosi Kamara, hisz a közfinanszírozott és a magánegészségügy, a szociális szféra dolgozói, a gyógyszerészek mind együtt vettek és vesznek részt a járvány elleni védekezésben.

Néhány példa.

Kimaradnak a gyógyszerészek, illetve csak azok kapnak juttatást, akik kórházi gyógyszertárban dolgoznak, akik a közforgalmú patikákban, azok nem. A kásleri indoklás szerint azért, mert magas, 25 százalékos haszonnal dolgoznak. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az Esti gyorsban elmondta, hogy ilyen profit a gyógyszertáraknál nincs, nem lehet, ha az ember számol. A finanszírozott gyógyszereknél az árrés 10 százalék, és ez a fogalom, hogy árrés, hol van még a haszontól. Nem mellesleg a gyógyszerészek és asszisztensek egészségügyi dolgozók a törvény szerint.

Kimaradnak azok az ápolók is –egyébként szintén egészségügyi dolgozók- , akik idősotthonokban dolgoznak. 24 órában látták el a feladatokat, vagy épp bent is kellett aludniuk napokig, hetekig az otthonban, ott, ahol igen magas a fertőzések száma. Kásler szerint ez azért van, mert a szociális intézmények nem állami fenntartásúak. Ez egyszerűen nem igaz. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke emlékeztetett, hogy sok intézményt az állam tart fenn, az önkormányzati, egyházi otthonok pedig ugyanolyan normatív alapon gazdálkodhatnak, mint az államiak. Ilyen szempontból nincs különbség. Kimaradnak azok is, például gyógytornászok, akiket a saját kórházuk zavart ki vállalkozói státuszba, hogy járulékokat spóroljon meg.

Soós Adrianna elmondta a Reggeli gyorsban, hogy nem is csak a covid-juttatás elmaradása keseríti el az embereket, hanem az igazságtalanság is, az, hogy őket nem tekintik egészségügyi dolgozóknak. A jogszabály megjelenése után a miniszterelnökhöz fordul a szakszervezet, bízva abban, hogy a kormányban mások is ülnek, nem csak Kásler Miklós.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 4313885 Cikket olvasták: 1608 Layout & Coding: Dexef Kft.