2022. október 4. (kedd) 05:25Weborvos

Kétmilliárdos lesz a villanyszámla a szegedi lézerkutatóban

A villanyszámlájuk az elmúlt egy év alatt az ötszörösére nőtt, és még további, majdnem kétszeres emelkedésre kell számítani a következő évben.

Az ország egyik legnagyobb energiafelhasználó tudományos intézménye a szegedi lézeres kutatóintézet. Az ELI-ALPS már tavaly is több száz millió forintot fizetett az áramért, és még nagyobb kiadás várható, de emiatt pénzügyi gondokra nem számítanak, a kutatások zavartalanul folyhatnak. A jövő évben új napelem-parkot telepítenek, ami a működéshez szükséges áram nagy részét helyben előállítja majd az intézetnek - mondta el a telex.hu-nak Dr. Szabó Gábor fizikus professzor, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A lézeres kutatóintézetben az elmúlt évek során azért nőtt az energiafelhasználás, mert az újabb berendezéseket egymás után helyezték üzembe. Közben azért igyekeztek a takarékosságot is szem előtt tartani, így a vártnál kisebb mértékben emelkedett az áram költsége. Elmondta, hogy a legtöbb áramot nem is maguk a lézerek fogyasztják, hanem az épületgépészeti berendezések. Az áramszükséglet nagyságrendjéhez képest a gázfogyasztás szinte jelentéktelen mértékű, a villany árának mindössze a tizedét fizették érte.

A villanyszámlájuk az elmúlt egy év alatt az ötszörösére nőtt, és még további, majdnem kétszeres emelkedésre kell számítani a következő évben – mondta Szabó professzor. A tavalyi, mintegy 280 millió forintos éves villanyszámla helyett jövőre már 2.6 milliárd forintot kell kifizetni. Ez azért nem okoz pénzügyi gondokat, mert az ELI-nek vannak tartalékai. A koronavírus-járvány idején kevesebb kutató érkezett, mint tervezték, és új berendezések beszállítására is várakozni kellett a járvány miatt, ezért voltak kisebbek a költségeik az előre számítottnál.

A tervek szerint 2023-ban elkészülhet az intézet mellett az állami támogatással épülő, új napelempark, amely az áramfogyasztásnak nagy részét biztosítja majd. Ennek a közbeszerzését már elbírálták, a megépítése pedig nem marad el az állami kiadások általános csökkentése miatt.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 267881 Cikket olvasták: 82 Layout & Coding: Dexef Kft.