Bejelentkezés
 
 
2024. november 15. (péntek) 06:48economx.hu

Készüljön! Nem lesz édes, ami eddig édes volt, és nem lesz sós, ami eddig sós volt

Hozzászoktunk az édes és sós ízekhez, vesszük a zsírokkal teli élelmiszereket, ezáltal hozzászoktunk bizonyos ízekhez. A jövőben vélhetően ez megváltozik, mert a kutatók szeretnék lecsökkenteni a feldolgozott élelmiszerekben ezeket az adalékokat. Ezt pedig az ízlelőbimbóink is megérzik majd.

A legtöbb élelmiszerben túl sok a cukor, és a zsír. Ennek megváltoztatása érdekében a német Max Rubner Intézet (MRI) konkrét csökkentési célokat dolgoz ki, több mint 80 szakértő, és 14 élelmiszeripari szövetséggel együttműködve.

A Bild megtudta, hogy melyek ezek a célok:

  • Az édesített kóla italokban, beleértve a Coca-Colát is 15 százalékkal kevesebb legyen a cukor. A legfontosabb, hogy csökkentsék magát az édes ízt.
  • Az omlós sütemények és kekszek 10 százalékkal kevesebb cukrot tartalmazzank.
  • A kolbásztermékekben akár 10 százalékkal kevesebb só lehet.
  • A gyümölcslevek és gyümölcsjoghurtok csak természetes fruktózzal készüljenek.

Új recepteket terveznek még a gofri, pékáruk esetében, de a reggeli gabonapelyhek és ropogós müzli is kevesebb zsírt, sót, cukrot tartalmazna.A gyártóknak is be kell tartaniuk a követelményeket.Az MRI 2025-ig nem áll elő adatokkal, mert tudományosan megalapozott, célcsoportokra szabott receptekkel szeretnék elérni, hogy a feldolgozott élelmiszerekben csökkenjen a cukor, a zsírok és a só aránya, és könnyebbé váljon az egészséges táplálkozás.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 14567451 Cikket olvasták: 20 Layout & Coding: Dexef Kft.