Bejelentkezés
 
 
2023. december 6. (szerda) 07:51economx.hu

Jóval kevesebbet költünk egészségügyre, mint amit kellene

Az egységes béremeléssel megszűnt a pénzügyi motiváció az orvosok egy részénél, hogy a minimumnál többet tegyenek.

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi közgazdász véleménye szerint azzal, hogy egységes béremelést hajtottak végre, megszűnt a pénzügyi motiváció az orvosok egy részénél, hogy a minimumnál többet tegyenek - írja az economx.hu.

A legnagyobb és legégetőbb probléma az alapellátásban van, ahol jelenleg több, mint 800 háziorvos hiányzik, ami 10 százalékot meghaladó hiány, de ez csak egy az egészségügyi rendszer alapvető gondjai közül. Rékassy szerint bár rendezte a kormány az orvosok bérét, de ezzel sem azt nem érte el, hogy a korábban elvándorolt kollégák hazajöjjenek, sem pedig azt, hogy a magán egészségügy elszívó ereje csökkenjen.

A szakember szerint ráadásul a többi egészségügyi dolgozó bérét nem, vagy nem számottevő mértékben emelték, így a következő 5-10 évben már a megszokott szakemberhiánynál is rosszabbat tapasztalhatunk meg.

A legnagyobb probléma, hogy bár az egészségügy helyzete mindenkit érint, mégsem valósult meg stratégiai átalakítás a rendszerváltás óta, sőt a helyzet méltánytalan voltát jelzi, hogy jelenleg önálló minisztériuma sincs.

Az állam jelenleg a GDP 5 százalékát költi az egészségügy finanszírozására, ez pedig jelentősen alacsonyabb az uniós átlagnál.

További részletek az economx podcastjában.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 4314993 Cikket olvasták: 37 Layout & Coding: Dexef Kft.