Bejelentkezés
 
 
2023. június 19. (hétfő) 06:31qubit.hu

Három természetes öregedésgátló vegyületet azonosított az MI

Az oleandrin mutatta a legnagyobb hatékonyságot: szívbetegségek kezelésében a digoxintartalmú gyógyszerekhez hasonló hatással bír.

Az életkor előrehaladtával a szervezetben elöregedő sejtek eltávolítása lelassul, az immunrendszer működése kevésbé hatékony. Lassabbá válik a sejtosztódás, ami a sejteken túl a szövetek és a szervek öregedéséhez vezet. Vannak azonban olyan vegyületek, amik segíthetnek az elhalt sejtek eltávolításában, ezzel a sejtöregedés – és az elöregedett sejtek felhalmozódásának – káros hatásai is csökkenthetők - írta a qubit.hu annak kapcsán, hogy mesterséges intelligencia és gépi tanulási algoritmusok segítségével 3 ilyen vegyületet is azonosítottak a skóciai Edinburgh-i Egyetem kutatói.

A betanított algoritmus egy többezer tételes adatbázist szűrt át. Először 21 olyan vegyületet azonosított, ami megfelelhet a feltételeknek.

Ezek közül viszont csak 3, a ginkgetin, a periplocin és az oleandrin felelt meg a kutatók által támasztott további elvárásoknak is a tesztelés során. A hagyományos növényi gyógyszerekben megtalálható anyagok alkalmazása egyelőre veszélytelennek, ugyanakkor hatékonynak tűnik. Mind közül pedig az oleandrin mutatta a legnagyobb hatékonyságot: szívbetegségek kezelésében a digoxintartalmú gyógyszerekhez hasonló hatással bír. Emellett rák- és HIV-ellenes szer, továbbá antioxidáns tulajdonságai is vannak.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 4314460 Cikket olvasták: 185 Layout & Coding: Dexef Kft.