A csiperkegomba vagy akár a laskagomba is kiegészítő terápiaként szolgálhat a diabétesz előszobájában, vélik a Semmelweis Egyetem kutatói.
Ígéretesek lehetnek az ehető gombák az anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában – derül ki a Semmelweis Egyetem friss tanulmányából. Világszerte több százmillió embert érint a 2-es típusú cukorbetegség (T2DM), melynek kialakulásában meghatározó az inzulinrezisztencia (IR).
Magyar kutatók szerint a gyógyhatású gombák bioaktív vegyületei, mint a poliszacharidok és terpenoidok, megelőzhetik vagy mérsékelhetik az IR-t.
A csiperkegomba, a shiitake vagy akár a laskagomba – melyek a nyugati étrendnek is gyakori elemei – megelőző vagy kiegészítő terápiaként szolgálhatnak az inzulinrezisztencia kezelésében, áll az International Journal of Molecular Sciences folyóiratban nemrég közzétett összefoglaló publikációban.
Ha a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, ez emelkedett glükózszinthez vezethet a véráramban, károsítva a sejteket, szöveteket. Az inzulinrezisztenciából pedig idővel 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, ami világszerte 830 millió embert érint az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint.
A Magyar Diabetes Társaság szerint Magyarországon több, mint egymillióan élnek diabétesszel, ezen felül a diagnosztizálatlan esetek száma is több százezer lehet.
A Semmelweis Egyetem tanulmánya szerint a gombákban található bioaktív anyagok – poliszacharidok, terpenoidok, fenolos vegyületek, bioaktív fehérjék, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok – javíthatják az inzulinérzékenységet és támogathatják az anyagcserét.
A gombák poliszacharid rostjai például pozitív anyagcsere-folyamatokat indíthatnak el a hasznos bélbaktériumok táplálásával. A “jó” baktériumok segítik a tápanyagok megfelelő lebomlását és felszívódását, valamint erősítik a bélhám védelmi rendszerét, így csökkentve a krónikus gyulladás rizikóját, mely fontos tényező az inzulinrezisztencia kialakulásában. Ezek a poliszacharidok mérséklik a cukrok és a zsírok felszívódását is, segítve a testsúlyszabályozást, mely kulcsfontosságú a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.
A legújabb kutatások szerint a bélrendszer egészsége kulcsszerepet játszik a testsúlytöbblet és a cukorbetegség kialakulásában is – mondta Németh Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának biológusa, a tanulmány első szerzője.
Helyes étrenddel, az egészséget szolgáló bélbaktériumok megfelelő támogatásával javíthatjuk az inzulinérzékenységet és az anyagcsere-funkciókat.
A gombák bioaktív összetevőinek további hatásai, melyek javíthatják az inzulinrezisztenciát:
A gombák természetes vegyületeiben valós lehetőség rejlik az egészséges anyagcsere- folyamatok helyreállítására – tette hozzá Németh Zsuzsanna.
A természetes gyógymódok és a megelőző szemléletű életmód előtérbe kerülésével az ehető gombák is kiegészítő terápiás lehetőséget nyújthatnak a cukorbetegség kezelésében.
Az ehető gombák a kiegyensúlyozott étrend részeként bármikor fogyaszthatók, de diagnosztizált betegség esetén táplálékkiegészítőként csak orvosi felügyelet mellett javasoltak – figyelmeztet a szakember. Kivonatként ugyanis töményebb és dúsított formában jutnak a szervezetbe, és ez nem megfelelő használat esetén káros is lehet.
Tweet Megosztás Facebook-on Megosztás LinkedIn-en Vissza