Bejelentkezés
 
 
2023. december 5. (kedd) 08:41haon.hu

Felújították a gyermekpszichiátria épületét Debrecenben

A Belügyminisztérium a járványhelyzet miatt egyelőre nem tartja indokoltnak, és nem is tervezi országosan a kötelező maszkhasználat bevezetését.

Ünnepélyesen átadták a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának felújított gyermekpszichiátriai épületét december 4-én, hétfőn délután. Immár a debreceni Bartók Béla úti épületben működnek a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály járóbeteg-szakrendelései, valamint itt kapott helyet a Klinikai Szakpszichológiai Központ is - számolt be róla a haon.hu.

Szabó Zoltán beszédében felidézte a klinika pszichiátriai szakterületét jellemző jelentős pillanatokat. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke szerint a szakterület fejlődését, valamint a betegek és szüleik bizalmát bizonyítja, hogy a fekvőbeteg osztályon évente 600, míg a járóbeteg-szakrendelések esetében 18 ezer esetről adhat számot a klinika. Szabó Zoltán szerint az integrációs folyamat fő célkitűzése a gyógyító tevékenység színvonalának folyamatos növelése mellett a centralizált betegellátás kialakítása volt.

Kifejtette, a korszerű ambuláns ellátás érdekében szakrendelőket alakítottak ki. A földszinti épület keleti szárnyában drogambulancia és addiktológia szakrendelés kapott helyet, míg a nyugati szárnyban tízágyas nappali szanatórium fogadja a betegeket. Az emeleten autizmus ambulancia és gyermekpszichiátriai szakrendelések működnek. A sajátos ellátást igénylő fiatal betegek számára pedig két emelt biztonságú kórtermet is kialakítottak.

Takács Péter egészségügyi államtitkár rámutatott az egészségügyi szakma figyelme az Európai Unión belül is egyre inkább a mentális betegségek felé fordul. Mint mondta, ezek a koronavírus-járvány alatt felerősödtek, ugyanis látható, hogy egy támogató családi közegben felnövő gyermekek számára is nehézséget jelent a Covid ideje alatt megtapasztalt elmagányosodás, mely hozzájárult a szociális problémák fokozásához.

– Hiszem, hogy amit Debrecen általában véve a gyermekegészségügy területén megvalósít, mintaként szolgálhat más települések számára is. Amit a város és a Debreceni Egyetem felvállalt, mindenképp támogatandó és példaértékű – emelte ki.

Takács Péter egy szolgálati közleményt is közzé tett: utalva a klinika területén, saját hatáskörben elrendelt maszkviselési kötelezettségre, elmondta, a Belügyminisztérium a járványhelyzet miatt egyelőre nem tartja indokoltnak, és nem is tervezi országosan a kötelező maszkhasználat bevezetését.

További részletek a teljes cikkben.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 4314394 Cikket olvasták: 41 Layout & Coding: Dexef Kft.