Bejelentkezés
 
 
2023. június 17. (szombat) 07:40hang.hu

Év közepére elérheti a százmilliárdot a kórházak tartozása

Történelmi csúcson van a kórházak adósságállománya, havonta 12-13 milliárd forinttal növekszik az állam tartozása a beszállítók felé.

Már az áprilisi hivatalos számok alapján ki lehetett jelenteni, hogy történelmi csúcson van a kórházak adósságállománya, de a helyzet azóta is sokat romlott: havonta 12-13 milliárd forinttal növekszik az állam tartozása az orvostechnikai beszállítók felé, így az év közepére már a 100 milliárdot közelítheti az összeg. A kórházak nemcsak az eszköz- és szolgáltatásbeszállítók felé tartoznak, hanem egyre nagyobb hányadot képviselnek az állományban a lejárt rezsiszámlák is - írja a hang.hu.

A Magyar Államkincstár legutóbb májusban közölt adatokat a kórházak adósságállományáról: 2023 márciusában 39,3 milliárd, április végén pedig már 51,6 milliárd forint volt az összeg, de az alapítványi fenntartású (egyetemi) intézményekkel együtt már 70 milliárdos a tétel.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára lapunk megkeresésére kifejtette, ősz előtt nem lát esélyt arra, hogy a kormány érdemben foglalkozzon az adósságállomány év közbeni, legalább részbeni rendezésével, hiszen pénzügyminisztériumi forrásaik informálisan egyértelművé tették, a jövő évi költségvetés elfogadása előtt semmiképp nem kerül napirendre az ügy, majd pedig a nyári szünet miatt nem fog történni semmi – azt leszámítva, hogy a beszállítók mind nehezebb helyzetbe kerülnek, mert az állam nem teljesíti szerződéses vállalását.

További részletek a cikkben.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 4316947 Cikket olvasták: 180 Layout & Coding: Dexef Kft.