KezdőlapAktualitásokJelentkezés/AdatfrissítésGY.I.K.A szervezetrőlAlapszervezetekDokumentumokLapszemleKapcsolatSzolgáltatásokKeresés
 
 
2021. július 22. (csütörtök) 10:19Weborvos

Elképesztő várólisták a magyar kórházakban

Egy laparoszkópiás epekő műtétre egy éve még "csak" 127 nap volt az átlagos tervezett várakozási idő, ez július közepére 351 napra emelkedett.

A Pénzcentrum, ahogy a második és harmadik hullám között, most ismét megvizsgálta, hogyan alakultak a kórházi várólisták. Ahogy arra számítani lehetett, csak most nőttek igazán nagyot a várólisták: mikor már újraindultak a szakrendelések, és a betegek, akik a járvány alatt nem fordultak orvoshoz a problémáikkal, most ellepték a várótermeket. Tavaly nyárhoz képest nem ritkán a duplájára, triplájára nőtt a várakozási idő, és január óta egyes műtétekre már kétszer annyian várnak, mint fél éve - ismertette a cikket a hellóvidék.hu.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján, amíg tavaly június elején egy térdprotézis műtétre 389 nap volt a tervezett várakozási időországos átlagosan, addig 2021 január elején már 471 nap. Jelenleg 568 napnál járunk, júliusban. Csípőprotézis műtétre az átlagos tervezett várakozási idő 324 nap volt bő egy éve éve, januárra ez 371 napra duzzadt, jelenlegi adatok szerint 475 nap.

Egy laparoszkópiás epekő műtétre egy éve még "csak" 127 nap volt az átlagos tervezett várakozási idő, ez év januárjában már 177 nap, ez 2021. július közepére 351 napra emelkedett.

Ezek pedig nem olyan műtétek, amelyeknek a halogatása ne járna az életminőség romlásával. Egy csípő- vagy térdprotézisre váró beteg állapota egy év alatt sokat romolhat, epekővel együtt élni másfél-két évig, de már fél évig sem sétagalopp. A görcsök miatt, ha ügyeletre kell rendszerint menni, akkor még a fertőzésveszély kerülése miatt halogatni sem lehet indokolt a műtétet.

Több mint két év a tervezett várakozási idő a rekorder beavatkozásra és 12 ezren várnak szürkehályog műtétre. 

Továbbiak a Pénzcentrum cikkében

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 2344957 Cikket olvasták: 55 Layout & Coding: Dexef Kft.