2020. május 17. (vasárnap) 07:36Magyar Orvosi Kamara

Bér

Bértágyalások folytatása és felhívás az orvosokhoz

Az orvosi bérek rendezése régi adóssága a magyar társadalomnak, egyben előfeltétele az egészségügy megújulásának, a paraszolvencia „örökségétől” való megszabadulásnak, egy transzparens, fenntartható, a közellátásban egyenlő esélyeket és biztonságot garantáló rendszer felépítésének.

Mindezen okokból a Magyar Orvosi Kamara az orvosi béremelést prioritásként kezelve idén januárban elkészítette az osztrák éves bérek 55%-át alapul vevő bértábláját, melynek elfogadása esetén remélhető, hogy az orvosok külföld és a magánellátás felé fordulás helyett a közellátásban maradnak, így fenntartva egy működő és potenciálisan járványügyi védekezésre is alkalmas népegészségügyet.

Ezen bértáblát tárgyalási alapként tavasszal elfogadták mind szakszervezeti tárgyaló partnereink, mind tárgyaló félként az EMMI képviselői. Márciusban azonban sajnálatos módon a tárgyalások a COVID19 járvány eszkalációja miatt félbeszakadtak – a védekezésre koncentrálást segítendő átmeneti felfüggesztésüket a MOK kezdeményezte.

Mostanra azonban a védekezés első szakasza – sikerrel – lezárult, így véleményünk szerint lehetősége van – és egyben legfőbb ideje is – a tárgyalások  folytatásának

Mivel pedig a 2021 évi költségvetés tárgyalására a kormány, majd a parlament részéről igen rövid időn belül sor kerül, ahhoz, hogy az érdemi - törekvéseink szerint 2021 januárjában egy nagy lépcsőt tartalmazó - orvosi béremelésre a költségvetési források rendelkezésre álljanakaz erről szóló döntésnek most kell megtörténnie.

Az orvostársadalom megtette és megteszi kötelességét a járványügyi védekezésben – ugyanakkor az egészségügy egy jelentős részének a felkészülés miatti leállása, így a magánrendelések, vállalt ügyeletek, másodállások kiesése sok kollégának jelentős jövedelemcsökkenést is okozott az átvezénylések, új eljárások és szabályok okozta megterhelések mellett. Fenti okokból a kormányzat által megígért egyszeri, bruttó 500 000Ft-os, minden egészségügyi dolgozónak járó juttatás véleményünk szerint semmiképpen sem tekinthető a várt béremelés részének, orvoskollégáink jelentős részénél inkább a kiesett bevételek kompenzálására szolgál.

Az orvostársadalom iránti megérdemelt társadalmi megbecsülést legfőbb ideje érdemi, egy nagy lépcsőben megadott béremeléssel kifejezni, mely egyben megalapozná az egészségügy újraindításával párhuzamosan meginduló egészségügyi átalakítás iránti bizalmat és együttműködést is.

Fenti okokból a Magyar Orvosi Kamara a tárgyalások újraindítását kezdeményezte és bértáblájának mielőbbi elfogadását kérte, az idő rövidsége miatt egyidejűleg mind az EMMI és az Egészségügyi Államtitkárság, mind a járványügyi védekezést irányító Belügyminisztérium, mind pedig a költségvetésben leginkább illetékes Pénzügyminisztérium képviselőitőlHorváth Ildikó államtitkár asszony támogatást ígért az ügynekbíztató visszajelzéseket kaptunk a Belügyminisztériumtól is, további visszajelzéseket pedig várunk még – részünkről bármikor készen állunk a tárgyalásra, érvelésre, érdekeink  képviseletére.  Biztos megoldást azonban a korábbi  ígéretekkel szemben csak az írásba, költségvetésbe, törvénybe foglalt időrend és összegek jelentenek majd. 

Mivel a tárgyalások újraindítására vonatkozó kérésünk egyelőre válasz nélkül maradt, a költségvetés vitája pedig hamarosan indul, ez markáns fellépést és széleskörű összefogást tesz szükségessé.

Ezért  kérjük minden kolléga tevőleges támogatását: győzzük meg környezetünket, társadalmunkat, és most elsősorban  választott  parlamenti képviselőinket ügyünk fontosságáról!

Ennek érdekében kérjük, küldjétek meg az alább csatolt levelet a parlamenti képviselőtöknek!

 

Köszönettel,

a MOK Elnöksége


Levél a parlamenti képviselőnek

Ki a parlamenti képviselőd?

Ezen az oldalon megtudhatod. 

Mi az e-mail címe?

Azt leghamarabb itt találod meg.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 793122 Cikket olvasták: 1786 Layout & Coding: Dexef Kft.