KezdőlapAktualitásokJelentkezés/AdatfrissítésGY.I.K.A szervezetrőlAlapszervezetekDokumentumokLapszemleKapcsolatSzolgáltatásokKeresés
 
 
2022. május 13. (péntek) 04:52Weborvos

Azonos szintű egészségügyi ellátást kértek a civilek az EU-ban

Számos nemzet képviselői szinte egységesen egyetértettek abban, hogy legyen minden államban egységes színvonalú az egészségügy.

A közvetlen képviseleti demokrácia jegyében nyolcszáz, véletlenszerűen kiválasztott uniós állampolgárt vontak be egy olyan, több hónapos EU-s vitasorozatba, amelynek végén közös, többségi egyetértéssel 49 ajánlást fogalmazhattak meg a civilek arról, milyen Európában szeretnének élni. Ezeket a javaslatokat a döntéshozóknak figyelembe kell venniük, és be kell építeniük, amikor rendeleteket vagy irányelveket alkotnak: ha nem teszik, azt alaposan meg kell majd indokolniuk írja a nepszava.hu.

Lapunk végigkísérte a konferenciasorozatot, amelynek strasbourgi állomásain túl Firenzében, Varsóban, Dublinban és Maastricht-ban is uniós intézetekben mélyülhettek el a kiválasztott állampolgárok egy-egy témakörben, jobban átlátva, hogyan lesz egy ötletből vagy ajánlásból végül kötelező érvényű rendelet.

– A legfontosabbnak azt az állampolgári ajánlást tartom, ami végre megakadályozná, hogy egyetlen ország kénye-kedvére, csak a maga önös érdekeit szem előtt tartva blokkolhatja a közös döntéseket – ezt mondta lapunknak Csákai-Szőke Péter budapesti egyetemista, aki radiológusnak készül. Neki különleges feladat jutott a május 9-i strasbourgi záróünnepségen: ő kérte fel az uniós vezetőket – köztük Roberta Metsola-t az EP-, Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökét és Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt –, vegyék át az állampolgárok ajánlásairól szóló dokumentumot.

...

A korábban a pénzügyi szektorban dolgozó győri nyugdíjas, Mészáros Éva szerint számos nemzet képviselői szinte egységesen egyetértettek abban, hogy ha már közös Európáról beszélünk, akkor legyen minden államban valóban egységes színvonalú az oktatás, az egészségügy, és érjék el a bérek terén is a garantált közös minimumot.

További részletek a cikkben.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 3970510 Cikket olvasták: 18 Layout & Coding: Dexef Kft.