Bejelentkezés
 
 
2023. június 20. (kedd) 06:59rtl.hu

Az egészségügyi kiadások 1/3-át már saját zsebből fizetjük

Az egynapos sebészetnél 40 százalékkal kevesebb beteget látnak el az állami rendszerben, mint a pandémia előtt.

Frusztrációt és tanácstalanságot érez az emberek jó része az állami egészségügy kapcsán. Ez derült ki az OTP Egészségpénztár friss felméréséből. A magánegészségügyben jobban bíznak a betegek. A Nemzeti Bank friss jelentése szerint az elmúlt 10 évben duplájára nőtt a magánszektorban elköltött pénz. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint például az egynapos műtétek közül 40 százalékkal kevesebbet végeznek már állami kórházakban - írja az rtl.hu.

...

Az OTP Egészségpénztár friss felmérése szerint a magyarok csaknem fele frusztrációt, harmaduk tanácstalanságot érez az állami egészségüggyel kapcsolatban. A megkérdezettek 38 százaléka pedig fél orvoshoz menni. A többség mégis állami ellátást vesz igénybe. Annak ellenére is, hogy a válaszadók fele szerint az orvosok csak tovább küldik őket, és nincs elég idejük rájuk.

...

A Magyar Nemzeti Bank friss jelentése szerint az elmúlt 10 évben duplájára nőtt a magánegészségügyi ellátásokra költött pénz. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képes 20 százalékkal kevesebb beteget látnak el az állami rendszerben. „Az egynapos sebészetnél ez a visszaesés a 40 százalékot is elérte, tehát nem az állami egészségügyben végezték el ezeket a műtéteteket, ha elvégezték egyáltalán. Nem tudjuk, hányan szorultak ki az ellátásból, és ennek mi volt az oka” – mondta Váradi Péter, a Prémium Egészségpénztár vezető stratégia tanácsadója.

A jegybank szerint az egészségügyi kiadások közel harmadát már saját zsebből fedezik a betegek. Magyarország ezzel az élbolyhoz tartozik az Európai Unióban.

További részletek a cikkben.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 4317006 Cikket olvasták: 179 Layout & Coding: Dexef Kft.