Bejelentkezés
 
 
2023. március 17. (péntek) 09:46atv

Az egészségügyi államtitkár szerint a MOK arra akarta rávenni az orvosokat, hogy ne lássák el a betegeket

Politikai nyomásgyakorlással vádolta meg a Magyar Orvosi Kamarát az egészségügyi államtitkár. Takács Péter a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: a kamara tagjainak attól kellett tartaniuk, hogy a testület megvonja az engedélyüket, ha munkát vállalnak az új ügyeleti rendszerben. A Magyar Orvosi Kamara cáfolta a vádakat. A Híradónk által megkérdezett orvosok nem tapasztaltak nyomásgyakorlást. Az ATV Híradó riportja.

Február elején az új ügyeleti rendszer elutasítására, és a kórházi önkéntes túlmunka megtagadására buzdított az Orvosi Kamara. Céljuk az volt, hogy a kormány átgondolja az egészségügyi reformot. A kormány válaszul szűkítette a kamara jogkörét. A jogszabály értelmében megszűnt az orvosok kötelező kamarai tagsága, és a testülettől elvették az etikai eljárások jogát is.

Az egészségügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta: a kötelező tagság intézményét azért kellett megszüntetni, mert a kamara visszaélt a hatalmával. Az új ügyeleti rendszerben munkát vállalni kívánó orvosoknak attól kellett tartaniuk, hogy a kamara megvonja az engedélyüket.

Takács Péter kitért arra is, hogy a szervezet elnöke politikailag nem független. Szerinte arra akarták rávenni az orvosokat, hogy ne vegyenek részt a betegek ellátásában.

Megkerestük a Magyar Orvosi Kamarát. Interjút nem adtak, mert mint írták: politikai csatározásokba nem vesznek részt. De azt leszögezték: soha egyetlen egy orvost sem fenyegettek meg engedélye bevonásával, azért, mert részt vesz az ügyeleti ellátásban.

Nem tud kamarai nyomásgyakorlásról a Híradónknak nyilatkozó orvos sem: Mucsi János szerint a kamara csak azt tette, amit az orvosok kértek. Mucsi doktor kamarai tag marad, ahogy a lánya és 80 éves édesapja is.

"A kamara az a magyar egészségügynek az együttműködésen, konszenzuson alapuló reformját szeretné, mert a magyar egészségügy egyre rosszabbul működik. Fiatal orvosok elmenekülnek az állami egészségügyből, ki külföldre, ki a magánegészségügybe. A háziorvosoknak a fele az 60 év felett van, nem lesz háziorvosa az embereknek" - vélekedett a főorvos.

Győr-Moson-Sopron megyében március óta működik az új, egységes ügyeleti rendszer. Itt 23, 80 év fölötti háziorvos is praktizál. Akkor sem fenyegethetné őket kizárással a kamara, ha vállalják a részvételt az új ügyeleti rendszerben.

"A kizárást nevesíti az etikai kódex, hogy milyen vétségek, problémák esetén zárható ki valaki. Van egy tételes felsorolás. A másik pedig az, hogy az Etikai Tanács eleve kétfokozatú: tehát már házon belül is volt fellebbezési lehetőség, és van egy bírósági lehetőség is" - ismertette Dr. Rajháthy Beatrix, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

Ez utóbbi akkor lépett életbe, ha az érintett nem fogadta el az Etikai Tanács másodfokú határozatát. Ekkor a Fővárosi Törvényszékhez fordulhatott az orvos. - tette hozzá az alelnök.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 4317061 Cikket olvasták: 458 Layout & Coding: Dexef Kft.