2022. november 7. (hétfő) 05:40Weborvos

Alig akarnak az orvostanhallgatók háziorvosok lenni

Az orvostanhallgatók szerint alacsony az háziorvosi hivatás presztízse és ez hozzájárul a háziorvoslás alacsony népszerűségéhez.

Az orvostanhallgatók csupán 5 százaléka szeretne háziorvosként dolgozni a jövőben, a megkérdezettek 72 százaléka egyéb szakterületen helyezkedne majd el, míg a válaszadók negyedének nincs még preferált szakterülete – ez derül ki egy friss kutatásból, melyet a napi.hu ismertetett.

A hallgatók tíz százaléka első választandó szakirányként a gyermekgyógyászatot választja, másodikként a háziorvostant, ez a hallgatók 4,7 százalékát teszi ki, harmadik szakirányként pedig 8 százalék jelölte meg az alapellátásnak ezen területét.

Mint írják: az évente kiadott háziorvostan szakképesítések száma 2014 óta egyszer sem érte el a 150-et. Így a tanulmány szerint kijelenthető, hogy, a több mint hatezer háziorvosi szolgálatot, és orvosonként átlagosan negyvenéves szolgálati időt alapul véve, a jelenlegi szakképzési rendszer nem biztosít elegendő utánpótlást a háziorvoshiány megoldására.

Az elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar működési engedéllyel rendelkező orvosok mintegy egyharmadát a már nyugállományban levő orvosok teszik ki, így a helyzet a következő években várhatóan tovább fog romlani. A humánerőforrás-krízis az alapellátást fokozottan fenyegeti – írják a tanulmány készítői.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 267818 Cikket olvasták: 53 Layout & Coding: Dexef Kft.