Bejelentkezés
 
 
2023. november 20. (hétfő) 07:21hvg.hu

A vérvizsgálat, amiből jó korán kiderül, ki milyen beteg lesz

A korábban a humán genom vizsgálatakor sikeresen alkalmazott megközelítést ültetik át az emberre jellemző anyagcsere-folyamatok evolúciójának megértéséhez.

A páciens egészségi állapotára, de akár a jövőben kialakuló betegségeire is következtetni lehet az anyagcsere-folyamatokból a jövőben egy új módszernek köszönhetően, amelyet a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) kutatói fejlesztettek ki - számolt be róla a hvg.hu.

A Papp Balázs és Liska Orsolya vezette kutatók az intézmény közleménye szerint a korábban a humán genom vizsgálatakor sikeresen alkalmazott megközelítést ültetik át az emberre jellemző anyagcsere-folyamatok evolúciójának megértéséhez. Huszonhat emlősállat – köztük az elefánt, patásállatok, majmok, rágcsálók, ragadozók – anyagcsere-jellemzőit vetik össze az emberével.A kutatás során megállapították, hogy nagy arányú az átfedés a kiválasztott emlősállatok és az emberre jellemző anyagcsere-folyamatok közt, ami lehetővé teszi azok relatív összehasonlítását. Az elsődleges eredmények – amelyeket a PNAS folyóiratban publikáltak – azt mutatják, hogy a ma élő emlősállatok anyagcsere-folyamatai csak kis változásokat mutatnak.

Ez annak az eredménye, hogy az evolúciós múltban fellépő nagyobb elváltozások megbetegedéssel jártak. Ilyenkor a természetes szelekció kérlelhetetlenül lecsapott, és az emlősállat nagy eséllyel elpusztult. Vagyis a ma élő emlősállatok összehasonlításával visszafejthető, mely anyagcseretermékek – metabolitok – jelzik hatékonyan az egészségi állapot megváltozását. Ezeket a metabolitokat azután érdemes lesz az emberi vérben is nyomon követni, hogy láthatóvá váljon, kiben mutatnak nagy eltéréseket.

Az új eljárás hozzájárulhat a jövőben egy megbízható és hatékony, vérből kimutatható jelzőrendszer felállításához, ami segít a betegségek korai felismerésében, a megfelelő terápia felállításában.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 8908302 Cikket olvasták: 211 Layout & Coding: Dexef Kft.