Bejelentkezés
 
 
2020. április 22. (szerda) 14:10LIGA

A szakszervezet nélkül ne írj alá semmit!

Felhívjuk minden szakszervezeti tag, dolgozó figyelmét arra, hogy most senki ne írjon alá semmit anélkül, hogy ne konzultálna egy hozzáértővel! Mindenkit arra biztatunk, hogy egy munkaügyi megállapodás aláírása előtt keresse meg az érdekvédő jogászokat és szakszervezeteket! Most nagyon nagy szükség van az érdekvédelemre, mindenki éljen vele!

Mint arról már hírt adtunk, a Kormány 2020. március 18-án megjelent rendelete - mely a koronavírus nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges intézkedésekről rendelkezik - munkajogi előírásokat is tartalmaz.

Helyet kapott a jogszabályban egy általános érvényű kitétel is, mely szerint a munkavállaló és a munkáltató az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek. Vegyük figyelembe, ez az ártatlannak tűnő mondat valójában a teljes Munka Törvénykönyvének zárójelbe tételét rejti magában!

Ezen rendelkezés alapján a munkavállalók és a munkáltatók meg tudnak állapodni, bármiről, bárhogyan. Abban is, hogy sajnos nem minden munkáltatóról mondható el, hogy etikusan viselkedne, így nem alaptalan az a feltételezés, hogy a munkaadók egy része most kapni fog a lehetőségen, és kifejezetten aggályos megállapodások megkötésére tesz majd lépéseket. Ezt igazolják például a munkáltató kezdeményezésére létrejött heti 5 órás munkaidőt, és ennek megfelelő, időarányos bért tartalmazó munkaszerződések.

Mindezek fényében és a konföderációk által a napokban közzétett sajtónyilatkozatban foglaltakat is szem előtt tartva azt javasoljuk mindenkinek, hogy egy munkaügyi megállapodás aláírása előtt keresse meg a szakszervezeteket és/vagy az érdekvédő jogászokat! Most nagyobb szükség van a munkajog ismeretére és az érdekvédelemre, mint bármikor!

Bármilyen munkáltatói megkeresés esetén, vagy abban az esetben, ha az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételei nem biztosítottak, keressétek a szakszervezeti vezetőtöket, hívjátok a LIGA Szakszervezet regionális referenseit, jogsegélyszolgálatát vagy a JOGponok országos hálózata keretében segítséget adó ügyvédeket!

A www.jogpontok.hu oldal személyesen jelenleg nem, de chat, online, e-mail, telefon formában továbbra is várja a munka világához kapcsolódó munkajogi, cégjogi, társadalombiztosítási és adójogi kérdésekben az érdeklődő ügyfeleket, online, chaten és e-mailen 2020. március 23-ától, telefonon pedig 2020 áprilisától kibővített óraszámban.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 4314634 Cikket olvasták: 2649 Layout & Coding: Dexef Kft.