Bejelentkezés
 
 
2023. június 9. (péntek) 07:23kisalföld.hu

A stroke-betegek bázisává válhat Győr

Kulcsfontosságú, hogy mennyi idő alatt kerül mentőautóba a beteg, és onnantól számolva mennyi idő múlva kezdik meg a kezelését.

Az akut stroke sikeres gyógyításának egyik legfontosabb kulcsa az idő. Minél hamarabb jut ellátáshoz egy beteg, annál nagyobb sikerrel tudják kezelni. Nem napokról, hanem órákról beszélünk, így hatalmas előrelépés a győri kórházban, hogy neurointervenciós szakorvos is érkezett a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházba, ahol dr. Kornfeld Ákos már három mechanikus thrombectomiát is elvégzett – idézte a kórház weboldalának beszámolóját a kisalföld.hu.

A beteg minden esetben a sürgősségi osztályra érkezik, ahol már az útközben kapott információk alapján fogadják. Azonnal megkezdik a neurológiai és képalkotó vizsgálatokat, hogy minél pontosabban meg tudják határozni az elzáródás helyzetét és mértékét; a gyógyszeres vérrögoldás, azaz a trombolízis az első, amit tenni tudnak a betegért. Győrben van CT- és MR-vizsgálatra is lehetőség, amik rendkívül fontosak ahhoz, hogy meg tudják állapítani, milyen típusú stroke-ok ezek.

– A kontrasztanyagos koponya-CT képét már akár otthon is meg tudom nézni, az elektronikus szolgáltatási tér nagyon felgyorsította ezeket a folyamatokat – mondta dr. Kornfeld Ákos. – Ez egy hatalmas teammunka, ami nagy koncentrációt, pontosságot igényel minden résztvevőtő

Ahhoz, hogy a mechanikus thrombectomia elvégezhető legyen, számos feltételnek teljesülnie kell mind a beteg, mind a személyzet részéről. Az eljárás során lényegében egy artérián keresztül jutunk el az agyban lévő elzáródáshoz, amit manuálisan, egy katéteren keresztül távolítunk el onnan. Ilyen beavatkozás elvégzésére eddig Győrből Budapestre szállították a betegeket, így mindannyiunk szempontjából óriási előrelépés, hogy már helyben, a győri kórházban meg tudjuk őket műteni.

Vissza
Kapcsolat Adatvédelem Számlaszámunk: 11100104-18180169-36000001 Látogatók: 7886965 Cikket olvasták: 278 Layout & Coding: Dexef Kft.